Výstava ukazuje podstatě vznik a vývoj vánočních obyčejů a tradic, které se drží dodnes. „Všichni návštěvníci říkají, že se jim výstava líbí. Je hezké zavzpomínat na minulost,″ sdělila pro Blesk.cz jedna z průvodkyň zámeckého areálu, která má na starost právě současnou vánočně laděnou výstavu. „I já si třeba pamatuji, jak jsme chodili bruslit na zamrzlou Vltavu.″

Zábava pro malé i velké

Zatímco dospělé návštěvníky může zajímat opravdu velké množství pozoruhodných informací o historii Vánoc a jejich tradic, děti se mohou zabavit různými hrami. K dispozici mají kupříkladu magnetický betlém - tzv. Alšovy jesličky, který si mohou poskládat.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční výzdobu doprovází i příjemná tematická hudba. David Zima

Součástí expozice je i dětský koutek, kde si děti mohou hrát s nejrůznějšími hračkami jako je bubínek, loutkové divadlo nebo dřevěné figurky. Skoro každou sobotu si pak návštěvnici mohou sami vyzkoušet některé z tradičních řemesel, která k Vánocům patří. Minulý víkend zde například pekli vánoční pečivo, tzv. reliéfní perníky a zázvorky.

Jak se slavilo před sto lety?

Výstava se snaží zájemcům nejen přiblížit historii oslav Vánoc, ale názorně jim pomocí exponátů všeho druhu i přiblížit co nejvěrněji atmosféru dřívějších Vánoc.

Nejzajímavějším se proto může zdát věrohodně postavený interiér vánočně laděného salonu pražské měšťanské rodiny z konce 19. století. Právě tehdy se ustalovaly zvyklosti a tradice, které dodržujeme dodnes.

Kdy, kam a kde?

Výstavu pořádá Muzeum hl. m. Prahy v Zámeckém areálu Ctěnice, který má svůj původ ve 14. století. Navštívit ji lze od 26. listopadu až do 4. února příštího roku, a to v úterý až v pátek v čase 10 - 16 hodin, o víkendech pak v 10 - 18 hodin. Zájemci si přitom mohou prohlédnout i další expozice, které se v zámku vystavují, nebo romantický zámecký park.

Fotogalerie
31 fotografií