„Plošné zakazování čehokoliv je nesprávná cesta. Je to alibistické a takovým zákazem budou postiženi například i lidé se sklenkou vína nebo sklenicí piva před restaurací. Kvůli excesům jedinců nemůžeme omezovat většinu bezproblémových lidí. Současný zákaz pití na veřejnosti v blízkosti škol a dalších zařízení včetně zákazu konzumace v památkových rezervacích a na dalších místech je dostatečné opatření,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Podle radních Prahy 2 je možné vymoci dodržování vyhlášky navýšením počtu městských strážníků, využíváním kamerových systémů v problematických lokalitách nebo použitím stávajících předpisů. Zákony podle radnice umožňují postihovat rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení nebo znečišťování veřejného prostranství.

Konec otevřených lahví alkoholu

Novela vyhlášky měla původně začít platit už letos v lednu, přípravu však zdržely legislativní potíže související s přijetím takzvaného protikuřáckého zákona. Stávající úprava zahrnuje výčet ulic, kde se nesmí pít. Novela pak zakáže nejen pití, ale i pohyb s otevřenou lahví alkoholu.

Vyhlášení zákazu v celé památkové rezervaci a omezení pohybu s otevřenou lahví na rozdíl od Prahy 2 dlouhodobě požaduje první městská část. Důvodem jsou častá rušení nočního klidu kvůli pohybu skupin turistů, kteří přijeli do metropole za zábavou.

Památková rezervace kromě Prahy 1 a Prahy 2 zahrnuje i části Prahy 3, Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6 a Prahy 7. Vyhláška zakazující pití na vybraných veřejných prostranstvích začala platit v roce 2008 a vyjmenovává místa, kde zákaz platí. Od té doby byla několikrát novelizována, a to například v roce 2013, kdy byl počet míst proti původnímu znění zdvojnásoben. Nyní platí zákaz na více než osmi stovkách míst.

Fotogalerie
5 fotografií