Důvodem umístění zábran bylo časté přebíhání. Lidé totiž nechtějí využívat přilehlý podchod, který je pro ně nepraktický. Za dobu, kterou byl na místě redaktor Blesk.cz, přes gumové pražce přešlo hned několik lidí. I když je po nich chůze velice nepříjemná, zřejmě je to pro ně jednodušší než jít dolů do podchodu a opět vyjít na povrch.

Pražce mají zajistit lidem větší bezpečnost. „Tyto panely, které svojí konstrukcí, kdy po nich v zásadě nelze chodit, primárně slouží k zamezení pohybu osob přes tramvajové těleso a současně jejich pohyb usměrňují v nebezpečných místech, kde hrozí zvýšené riziko nehod, které obvykle mají fatální následky,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí DPP Aneta Řehková.

U vlakových přejezdů

Zatím to nevypadá tak, že by se zcela osvědčily. Někteří lidé několikametrový pruh pouze obejdou a opět překračují koleje tam, kde nemají. Není tak jisté, jestli je dopravní podnik znovu použije na dalších zastávkách v metropoli.

Přitom u přejezdů je využívá i SŽDC. „Tento produkt dlouhodobě testuje i SŽDC na svých tratích. DPP po mnoha jednáních s výrobcem a dodavatelem společností Styl 2000 vyjednal bezplatné zapůjčení, aby i v našich podmínkách došlo k osvědčení deklarovaných vlastností. A to od jednoduchosti montáže až po usměrnění osob v blízkosti tramvajové trati. V současné době se jedná o jedinou aplikaci v tramvajové síti,“ doplnila dále Řehková. 

Fotogalerie
9 fotografií