Pro obyvatele městské části je to dobrá zpráva. V blízkosti svého bydliště bude moci parkovat okolo stovky rezidentů. Místa si totiž radnice „uzavře“ pro své občany. Dalších více než dvě stě míst potom budou moci používat dojíždějící lidé. Zatím však není jisté, na kolik je pronajmutí místa vyjde. Garáže si totiž přes společnost SNEO Praha 6 pronajme a bude je provozovat. Inspirovat by se však mohla u Letné. Za každou započatou hodinu parkování tady řidiči zaplatí 25 korun, parkování na den – přesněji řečeno na 24 hodin – vyjde na 125 korun.

Důvodů pronájmu je hned několik. „Praha 6 chce mít kontrolu nad tím, jak bude parkovací dům fungovat. Přišlo nám to jako správná cesta, aby nám Praha garáže pronajala. Chceme, aby část rezidentů městské části měla zvýhodněná parkovací místa. Máme také představu o tom, že by tam mohli parkovat například městští policisté, kteří dojíždějí ze Středočeského kraje,“ popisuje pro Blesk.cz radní pro dopravu Prahy 6 Roman Mejstřík (ANO).

Rezidentům by patřila asi stovka míst, ostatní by si mohli pronajmout dojíždějící lidé do metropole. „Pro účely městské části by sloužilo asi sto míst a zbytek (250 míst, pozn. red.) by sloužil široké veřejnosti,“ dodává Mejstřík.

Otevření do konce roku

Ačkoli jsou garáže postavené už dva roky, kvůli technologickým problémům musí řidiči počkat na otevření garáží do konce tohoto roku. „Chtěli bychom garáže otevřít v prosinci a nejpozději začátkem příštího roku. Důvodem zdržení jsou technologické problémy, které se objevily po dostavbě tunelového komplexu Blanka,“ potvrdil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Parkovací místa na Letné před týdnem konečně ulehčila i řidičům v Praze 7. Problém s nedostatkem míst to ale zcela nevyřešilo. Radnice na slavnostním otevírání podzemních garáží upozornila, že zprovoznění tohoto místa určitě pomůže dopravě na území městské části, naneštěstí ji ale zcela nevyřeší. Sedmička eviduje přes 300 nových aut rezidentů ročně, v současnosti jich je navíc oproti parkovacím místům kolem tří tisíc. Je proto nezbytné se této problematice dál věnovat.

Podívejte se, jak vypadají garáže na Letné:

Fotogalerie
13 fotografií