Podzemní garáže pod Letnou naproti Spartě se v sobotu 16. září v 8 hodin ráno otevřou pro první auta. Konečně tak dojde ke zprovoznění celkem 800 parkovacích míst. Tři stovky stání jsou rezervované pro místní obyvatele, kteří zaplatí parkovné 800 korun měsíčně. Prostory ale mohou využívat i ostatní řidiči, ti si však k měsíčnímu poplatku budou muset přičíst další tisícikorunu.

Na místě bude možné stát i krátkodobě. Za každou započatou hodinu parkování tady řidiči zaplatí 25 korun, parkování na den – přesněji řečeno na 24 hodin – vyjde na 125 korun.

Vedení Prahy 7 na slavnostním otevírání podzemních garáží upozornilo, že zprovoznění tohoto místa určitě pomůže dopravě na území městské části, bohužel ji ale zcela nevyřeší. Sedmička eviduje přes 300 nových aut rezidentů ročně, v současnosti jich je navíc oproti parkovacím místům kolem tří tisíc. Je proto nezbytné se této problematice dál věnovat.

V rámci výstavby tunelového komplexu Blanka se kromě těchto garáží postavily ještě obdobné prostory u Prašného mostu v Praze 6. Tady se zprovoznění oddálilo ještě víc a místo zatím stále obyvatelům neslouží. Magistrát odhaduje, že by mohlo být reálné předání těchto druhých podzemních garáží obyvatelům pod letošní vánoční stromeček.

Podívejte se, jak to den před zprovozněním v garážích vypadalo:

Fotogalerie
13 fotografií