Magistrát za uplynulý rok odkoupil pozemky v Divoké Šárce, dvě vodní plochy v přírodní památce Lítožnice, část přírodní památky Opatřilka - Červený lom, Milíčovský rybník v přírodní památce Milíčovský les a rybníky a několik dalších drobných pozemků. V současné době magistrát připravuje výkup pozemků v přírodním parku Botič - Milíčov, vodní nádrže Hliník na Zličíně a pozemků pro územní systém ekologické stability v Sobíně a Zličíně.

Výkup lesů

Velkou část zvláště chráněných území, která nejsou v majetku města, tvoří lesní pozemky v Klánovickém lese a Radotínském údolí. Lesy u Točné vlastní Lesy ČR a Arcibiskupství pražské.

Rada hlavního města v červenci schválila strategii adaptace města na klimatickou změnu, jejímž projevem je tepelný městský ostrov. Označuje situaci, kdy je v centru města oproti jeho okraji o dva až tři stupně vyšší teplota. Možnými opatřeními je rozšiřování zeleně a vodních ploch.

„Účinná adaptace musí být založena na kombinaci mnoha různých opatření. V tomto smyslu hraje zeleň spravovaná městem nezastupitelnou roli a její postupné rozšiřování je neopominutelným adaptačním opatřením. Zároveň však její adaptační účinek s rostoucí vzdáleností klesá," dodala radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).