Ostrov Kampa na Malé Straně připomíná výstavou fotografií povodeň, která před 15 lety zasáhla Prahu. Kolemjdoucí se hned první den u výjevů ze zaplavené metropole zastavovali. Předpokládá se, že velkou vodu z roku 2002 jsme nyní v hlavním městě schopni ustát bez rozlití živlu do ulic. Radní Prahy 1 Ivan Solil však připomněl, že není v našich silách předpovídat, jak velká povodeň přijde příště.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová zavzpomínala, co během tehdejších dnů dělala ona. „Vracela jsem se z dovolené, sledovala jsem zpravodajství a věděla jsem, že v Praze a okolí prší a jsou vydána varování. Bydlela jsem tehdy ještě v Libni a bylo to velice rychlé. Pravdou je, že jsem se nechtěla vystěhovat, protože jsem si nemyslela, že to může být tak závažné. Až když nám nakonec přestala fungovat elektřina, věděla jsem, že se děje něco zásadního,“ zavzpomínala pro Blesk.cz primátorka.

Co dalšího prožívala primátorka během povodně roku 2002? Podívejte se:

Během slavnostního zahájení výstavy fotografií velké vody ocenil radní Prahy 1 Ivan Solil soudržnost, kterou neštěstí obyvatel centra metropole vyvolalo. „V té době se stalo něco neuvěřitelného. Bez ohledu na politickou, názorovou nebo náboženskou příslušnost vznikla obrovská solidarita. Přesně v těchto místech stáli dobrovolníci po krk v ledové vodě a stavěli protipovodňové zátarasy,“ vzpomněl si na Kampě radní. Je to podle něj věc, na kterou by se mělo myslet jako na hlavní odkaz tehdejších událostí v Praze. Výstava fotografií na Kampě potrvá do 30. září.

Poslechněte si další myšlenky k povodním radního Prahy 1 Ivana Solila:

Prohlédněte si fotografie z prvního dne výstavy na Kampě:

Fotogalerie
10 fotografií