Krematorium se skládá z obřadní síně a malé obřadní síně. Je obklopeno rozšířením Vinohradského hřbitova. Objekt je kulturní památkou. Budova stojí v Městské památkové zóně Vinohrady, Žižkov, Vršovice.

Historie krematoria

První pražské krematorium vzniklo na Olšanech, ale šlo jen o provizorium. V roce 1926 byla vypsána městem Praha veřejná soutěž, ve které zvítězil architekt Alois Mezera.

Práce na stavbě byly zahájeny v červenci roku 1929 a hrubá stavba byla dokončena v prosinci téhož roku. Slavnostního otevření moderního konstruktivistického krematoria Strašnice proběhlo v lednu roku 1932.

První pohřeb žehem provedlo krematorium Strašnice 4. dubna roku 1932. Pikantností je fakt, že jedním z prvních pohřbívaných byl i jeden z projektantů kremačních pecí pan Chvalina.

Mimořádně zajímavý je příběh této budovy v období nacismu a komunismu, kdy zde oba totalitní režimy spalovaly oběti politických represí. Tehdejší ředitel krematoria František Suchý pečlivě evidoval jména spálených osob a schovával také jejich popel. Suchý měl například v ruce urnu Milady Horákové. Za tzv. protistátní činnost byl poté odsouzen na 25 let vězení. 

„Během let zde proběhl jistý vývoj technologií a různých modernizací. Budova je ve vlastnictví hlavního města a provozuje ji pražský pohřební ústav,“ uvedl pracovník krematoria.

Pohřbené osobnosti

Ve Strašnicích je pohřbeno mnoho významných osobností. Například herečka Lída Baarová s celou svojí rodinou, odpočívá tu i prezident Antonín Zápotocký.

Galerie: Podívejte, jak vypadá krematorium a jeho hřbitov.

Fotogalerie
35 fotografií

VIDEO: Petr Marek o snaze zajistit lidem v masovém hrobě důstojný pohřeb.