„Policista Jan N. zneužil bezbrannosti a tísně poškozeného, kdy seděl na židli s rukama spoutanýma za zády. Nejprve ho udeřil do obličeje služebním odznakem a pak ho dvakrát udeřil do tváře otevřenou dlaní. Martin K. poškozeného odvedl do vedlejší místnosti, postavil ho ke zdi, chytil ho pod krkem a začal ho škrtit,“ řekla včera u soudu státní zástupkyně Martina Adámková.

Kvůli návštěvě čínského prezidenta

Policisté tehdy devatenáctiletého mladíka spoutali loni 31. března v Praze 2. Prý pokřikoval na policisty a vojáky, kteří hlídkovali při návštěvě čínského prezidenta, v tom, co řekl, se ale rozcházejí. „Řval na adresu policie a vojáků vulgarismy jako zm*de, ču*áku a podobně,“ tvrdil Jan N.

„Zavolal jsem, styďte se za čínského prezidenta. Byl jsem frustrovaný z tehdejších událostí,“ řekl napadený mladík. Hlídka se ho rozhodla zkontrolovat pro podezření ze spáchání přestupku narušování veřejného pořádku. „Nejdřív nám nechtěl předložit občanský průkaz a neuposlechl výzvu veřejné osoby,“ uvedl včera Jan N., který studentovi také vyrazil z ruky mobil. S ním si chtěl zásah natáčet. „I telefon může být zbraň,“ tvrdil, proč mladíka spoutali a odvezli na služebnu.

Letěla facka

„Celou dobu jsem se jich ptal, čeho jsem se měl dopustit. Neřekli mi nic, jenom se odvolávali na nějaký paragraf,“ tvrdil Josef T., který si údajně nebyl vědom, že by spáchal něco protiprávního. „Na služebně byl arogantní a strkal nám nohy do cesty, proto jsem ho odvedl do vedlejší místnosti. Tam se uklidnil,“ uvedl druhý policista Martin K. a odmítl, že by na chlapce vztáhl ruku.

„Seděl jsem s rukama spoutanýma za zády. Chtěl jsem vědět služební číslo toho policisty. Udeřil mě do tváře odznakem a dal mi z jedné a druhé strany facku. Pak mi pouta sundali, odvedli mě do jiné místnosti a tam mě ten druhý škrtil a taky mi dal facku. Říkal mi, ať si zapamatuji, že se nemám policistů vyptávat na důvody, proč mě ztotožňují. Hrozně jsem se bál. Pořád nerad chodím okolo služebny a bojím se jakéhokoliv kontaktu s policií,“ popsal soudu napadený Josef T., který po propuštění vyhledal lékaře.

Měl šrám v obličeji a oteklou tvář. Na policejní služebně jsou instalovány kamery, první část incidentu natočila na telefon studentova kamarádka. Oběma policistům hrozí za zneužití pravomoci až pět let vězení.