Muži v sukních jako řidiči tramvají a autobusů? Ano, i to se může stát v západní Evropě, přesněji ve Francii. Na nesmyslné předpisy zde řidiči vyzráli po svém. Když jim byly zakázány šortky, půjčili si sukně od svých kolegyň.

„Sukně jsou součástí erárního oblečení našich kolegyň. My ale nemáme rovnocennou náhradu,“ sdělil zástupce řidičských odborů CFDT Gabriel Magner. Podle něho řidiči od roku 2013 usilují o prosazení šortek od určitého stupně, kdy už je horko nesnesitelné.

Řidiči si stěžují, že teplota v tramvajích může za čelním sklem dosáhnout 50 stupňů Celsia. „Už tak máme komplikované pracovní podmínky s agresivními cestujícími. Tohle by nám mohlo trochu ulevit,“ dodal Magner.

Nic podobného by se ale v Praze zřejmě nemohlo stát. „Řidiči jsou vybaveni souborem oděvních součástek pro zimní i letní období. V letním období mohou využít polokošili nebo košili s krátkým rukávem a od dubna do září mohou také nosit krátké kalhoty. Ženy mají navíc možnost nosit sukni,“ říká pro Blesk.cz mluvčí Dopravního podniku Praha Aneta Řehková.

V roce 2013 provedli podobnou akci jako ve Francii švédští řidiči MHD a se svým požadavkem uspěli, připomněl list Le Parisien.