Do Havlíčkových sadů v Praze 2 se vrací food festival „Apetit piknik“, který se loni neblaze zapsal do paměti některých návštěvníků tím, že onemocněli salmonelou. Jedna ze stánkařek totiž uvařila lidem jídlo z nevhodně skladovaných vajec z domácího chovu. Hygiena jí poté, co se návštěvníci pikniku nakazili, udělila pokutu.

Právě kvůli této zkušenosti pořadatelé zpřísňují podmínky. „Pro letošní rok jsme připravili ještě přísnější pravidla účasti, a to ve spolupráci s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy. Každý prodejce s těmito pravidly opět musí souhlasit a musí je respektovat. Kontrolu na místě by měli provádět přímo zástupci této hygienické stanice,“ uvedla za pořadatele na webu Vitalia.cz Kateřina Hýlová.

Můžou je vykázat

Každý, kdo bude své kulinářské výtvory v Grébovce prodávat, musí podepsat souhlas s tím, že dodržel požadované postupy příprav, uchování a přepravy pokrmů. Pokud hygiena na místě zjistí jakékoliv pochybení, bude možné prodejce z areálu vyloučit a stánek okamžitě uzavřít.

„Na základě loňské nemilé zkušenosti jsem letos velmi potěšen, že se pořadatelé této kulinářské akce aktivně spojili s pražskými hygieniky a využili bezplatné poradenství, jak řádně zabezpečit hygienické požadavky na pořádání jednorázových akcí, kde je podáváno občerstvení,“ uvedl ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek. Ten zároveň vyzývá ostatní pořadatele podobných akcí, aby bezplatné možnosti spolupráce s odborníky využívali.

„Apetit piknik“ v Grébovce proběhne v sobotu 17. června, program je naplánovaný od 10 do 22 hodin. Na akci se mají objevit pečlivě vybraní prodejci a kuchaři, návštěvníci se mohou těšit také na speciální „cooking show“.

Fotogalerie
3 fotografie