24. ledna roku 1923 došlo v Praze k dopravní nehodě, která na víc než půl století ovlivnila provoz na tomto úseku. V Chotkově ulici s charakteristickým obloukem, která spojuje Klárov s Letnou, vykolejila tramvaj a vřítila se do Jeleního příkopu.

„Chotkova ulice byla tehdy asi o tři až pět metrů užší než dnes. Vykolejení tramvaje zapříčinilo, že se na místě čtyři lidé těžce zranili, dalších jedenáct lidí se zranilo lehce. Noviny to tehdy propíraly několik dní. Řešilo se, kde byla chyba. Byl to poměrně nebezpečný úsek s dlouhým, táhlým klesáním. Mohly tu jezdit pouze vozy vybavené elektromagnetickou brzdou, která tehdy ještě nebyla samozřejmostí u všech tramvají,“ uvedl vedoucí archivu Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Pavel Fojtík.

Bezpečnostní opatření

Události se tehdy pro její závažnost věnovalo i ministerstvo železnic. Poměrně dlouhou dobu se hledalo uspokojivé řešení, až se v Chotkově ulici roku 1926 objevila speciální bezpečnostní zastávka, na které musela bezpodmínečně zastavit každá projíždějící tramvaj.

„Aby existoval doklad v případě revize nebo v případě nehody, na chodníku tu byly instalovány jakési zvláštní píchačky. Průvodčí musel vystoupit z tramvaje a dojít k píchacím hodinám, které mu vydaly kontrolní ústřižek, že tam tramvaj zastavila. Pak se mohlo vesele pokračovat v jízdě,“ popsal dobovou zvláštnost Pavel Fojtík.

Stavěly ještě za Husáka

Speciální píchačky se v Chotkově ulici nacházely deset let. Bezpečnostní zastavovací místo ale zůstalo na místě až do roku 1978, tedy ještě 52 let po uváděné nehodě. „Tehdy zde tramvajový provoz výrazně poklesl, zůstala tu pouze jedna jediná linka. Stalo se tak v souvislosti se zahájením provozu na prvním úseku linky A pražského metra,“ dodal k historické zajímavosti vedoucí archivu DPP.

Zajímá vás, proč řidiči tramvají zavírají lidem dveře před nosem? Odpoví tramvajačka Zdeňka v tomto díle Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Tramvajačka přiznala, proč zavírá dveře před nosem! A v paneláku chovají 25 krokodýlů. Matěj Smlsal, David Vaníček