Mufloní stádo v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči je vyhlášené. Pořádně se rozrostlo, čítá už desítky jedinců. Teď bohužel o několik z nich přišlo.

„Pes, kterého jeho pán nemá pod kontrolou, může v přírodě způsobit obrovskou a hlavně naprosto zbytečnou škodu. Mláďata před jeho zuby nedokážou utéct a střet se psem pro ně obvykle končí tragicky. Tak skončil i krátký život sedmi muflončat ze stáda muflonů, které žije na kraji Kunratického lesa v areálu Thomayerovy nemocnice. O víkendu před Velikonocemi všech sedm muflončat uhnal a zakousl právě volně pobíhající pes,“ píše se na facebookovém profilu Lesů hl. m. Prahy.

„Apelujeme na všechny pejskaře, aby si vážili nejen svého psa, ale také ostatních zvířat, pro něž je Praha domovem, a nezapomínali na ně ani při venčení svého psího parťáka. Děkujeme,“ dodávají správci facebookové stránky.

Mufloni jako terapie

Nemocniční areál v Krči se stal útočištěm mufloního stáda už před několika lety. Přicházejí sem z nedalekého Kunratického i Krčského lesa. Každý rok se rozrostou o několik muflončat, proto dokonce musejí Lesy hl. m. Prahy jejich počet redukovat. A to tím, že je odchytávají a převážejí jinam.

Zvířata jsou ale také výbornou terapií pro pacienty. „Mezi personálem i pacienty jsou zvířata velmi oblíbená a některá oddělení, jmenovat mohu například dětskou psychiatrii, je využívají i coby terapii pro své pacienty,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura.

Podívejte se, jak si mufloni v areálu nemocnice žijí:

Mrkněte i na fotky mufloního stáda:

Fotogalerie
14 fotografií