„Zásahu se účastní šest jednotek, což je zhruba čtyřicítka profesionálních hasičů," řekl redaktorovi Blesk.cz mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.Simulovaný požár vypukl po 09:30. Na místo dorazily hasičské vozy a výšková technika, konkrétně plošina a dva žebříky. Část hasičů se při cvičení vydala dovnitř budovy, další pak zasahovali zvenku. V členitých a nepřehledných prostorách hotelu cvičili lokalizaci a následnou likvidaci požáru.Na místo dorazili členové pražské záchranné služby a policisté, kteří mimo jiné bránili kolemjdoucím, aby se dostali do blízkosti zásahu hasičů.

Evakuovaní museli po „tobogánu“

Kromě plošiny a žebříků nainstalovali záchranáři z vrchních pater hotelu takzvaný rukáv, vzdáleně připomínající tobogan. Tím při evakuaci hasiči spouštějí zachráněné na zem. „Podle toho, jak lidé dávají ruce od těla, tak v něm buď zpomalují, nebo zrychlují. Při evakuaci v něm smí být vždy jen jeden člověk, teprve, když je na zemi, může být spuštěn další," řekl Kavka.

„Účelem cvičení byla simulace požáru ve výškové budově. Konkrétně v bývalém Hotelu Opatov. Zkoušeli jsme příjezd jednotek, dojezdové časy, zásah ve vnitřní části budovy a podobně. Dalším hlavní tématem bylo dostat uvězněné osoby z hotelu pomocí kyslíkových masek a také pomocí plošin a speciálního rukávu,“ doplnil na závěr Kavka. 

Fotogalerie
15 fotografií