Rekonstrukce Státní opery se řadí mezi aktuálně nejvýznamnější státní zakázky. „Jde o závaznou globální rekonstrukci po 44 letech, která přinese především moderní technologie. Státní opera by měla být špičkovou scénou ve světě, a proto doufám, že v květnu 2019 opět zazáří ve své původní kráse,“ uvedl ministr kultury.

Nejenže opravy přinesou řadu moderních technologií a vybavení, ale především se budou snažit o to, aby budova zůstala co nejvíce zachovaná tak, jak byla původně na konci 19. století vybudována. „Myslím, že je to moudré rozhodnutí. To, že teď začíná obnova Státní opery, je znakem dobrých časů. Můžeme být rádi za to, že takové budovy mohou znovu vzkvétat,“ dodal Herman.

Opravy po 44 letech

Historická budova Státní opery prošla poslední komplexnější opravou v 70. letech minulého století. Téměř po 44 letech se tedy stavba dočká větších úprav, jak stavebních, tak restaurátorských. Na programu jsou právě restaurátorské opravy hlediště. Důležitým bodem bude i výměna zastaralých sedadel, která neslouží divákům tak, jak by měla.

Úplné výměny se dočkají zastaralá sedadla ze 70. let.
Autor: Michaela Lišková

„Sedadla byla v 70. letech posledním výstřelkem módy, ale do dnešní doby se už opravdu nehodí. Proto budou nahrazena novými, moderními. Zároveň u nich bude zařízení, díky kterému si lidé budou moci navolit titulky v jazyce, který jim je nejbližší,“ vysvětlil provozní ředitel opery Václav Pelucha.

Celé výměny se dočká i jeviště, zejména přijdou nové jevištní technologie. Opraví se propadla či zastaralá točna, jejíž železa váží skoro 80 tun. Obrovská konstrukce bude vymontována a odvezena jeřábem. Celé zákulisní zařízení se pak bude ovládat z jednoho místa a přes počítač.

Na rekonstrukci 27 měsíců

Rekonstrukce bude přínosná i pro celý soubor Státní opery, jelikož i umělci se dočkají nových a moderních šaten a nového zázemí. Diváci se zase mohou těšit na modernější podobu zastaralých šaten a barů, kde se podává občerstvení. Největší problémem v budově jsou také rozvody, zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je proto sanace vlhkosti.

Společnost Hochtief, která bude opravy Státní opery provádět, má na rekonstrukci 27 měsíců. Firma se podílela na restaurování například kláštera v Broumově či hospitalu Kuks, za který získala dokonce první cenu v soutěži Stavba roku.

Naši předkové toto divadlo postavili za neuvěřitelných 20 měsíců, my budeme mít na opravy měsíců 27. Doufám, že rekonstrukce Státní opery, jejíž některé části jsou opravdu v havarijním stavu, bude prospěšná jak pro veřejnost, tak pro umělce,“ uvedl předseda představenstva firmy Hochtief Tomáš Bílek.

Mezitím, co se bude v opeře stavět, se umělecký sbor přesune do Hudebního divadla Karlín či do budov Národního divadla. „Děkuji všem za umožnění této rekonstrukce. Veliký dík patří i divadlu v Karlíně, ve kterém odehrajeme většinu našich představení, bez nich by to opravdu nešlo,“ uzavřel ředitel Národního divadla Jan Burian.

Podívejte se, jak to před opravami ve Státní opeře vypadá:

Fotogalerie
39 fotografií