Železniční stanice v Libčicích nad Vltavou nedaleko Prahy ohlásila v sobotu 4. března v 7 hodin ráno závadu. Traťoví dispečeři provoz nejprve zcela přerušili, potom došlo na jeho částečné obnovení. Největší zpoždění nabíraly ranní spoje, podle SŽDC se mohou stále opožďovat v řádu desítek minut. Mezi Kralupy nad Vltavou a Roztoky u Prahy došlo k zavedení náhradní autobusové dopravy.

„Je to problém na řídicích počítačích, takže tam došlo k mechanickému uzamčení výhybek a jezdí se tam v provizorním režimu,“ uvedl tiskový mluvčí SŽDC Marek Illiaš v průběhu dopoledne.

„Naši technici při vyšetřování na místě zjistili, že se nejedná přímo o závadu zabezpečovacího zařízení, ale o chybu v přívodu elektrického napájení. Došlo tam k skryté závadě, konkrétně se jedná o nějaký studený plošný spoj, který přerušil elektrické napájení zabezpečovacího zařízení,“ upřesnil později mluvčí SŽDC.

Porucha byla podle něj většího rázu, na jejím odstranění pracovali IT odborníci. Ještě behem dopoledne se provoz na úseku podařilo v plném rozsahu obnovit.