Celovečerní akce odstartovala již v šest hodin. Nádvořím Klementina se tak mohli lidé dostat do sakristie, kde v celou hodinu započala loutková divadelní hra.

Tu ztvárnili studenti Gymnázia Přírodní škola, kteří s obřími loutkami poletovali před více než padesáti diváky. Hra, kterou napsal v roce 1943 básník vězeňského ghetta, měla obrovský úspěch. Lidé po skončení tleskali několik minut.

Ovšem ne každý měl to štěstí divadlo vidět. Po několika minutách od zahájení se brána od Klementina uzamkla. A to právě proto, že místnost byla doslova nacpaná k prasknutí. Lidé se tiskli až po dveře, které ani nešly otevřít.

Po hodinovém představení od Hanuše Hachenburgera s názvem Hledáme Strašidlo přišel na řadu hlavní program večera. Bohoslužba přilákala stovky lidí. V kostele nezůstalo prázdné místo. Stejně tak jako u divadla, lidem nezbývalo, než se vedle sebe mačkat, aby o tu jedinečnou událost nepřišli.

Tomáš Halík, který celebroval večer, přirovnával umění k božským dílům. Zároveň při večeru upozorňoval na to, jak správně projevovat víru a jak se nezastavit u pouhé symboliky, která se tak podbízí. Na konci večera pak nakonec nechyběla vernisáž instalace gotického fragmentu Getsemanské zahrady. 

Podívejte se, jak večer vypadal:

Fotogalerie
27 fotografií