Vánoce jsou obdobím, kdy si lidé tradičně povolují opasky a začnou si dopřávat různé pochoutky, které jinak celý rok nechávají ležet stranou. A když už si mohou užít oni, proč nedopřát také svým domácím mazlíčkům – vždyť je to jenom jednou za rok. Odborníci ale majitele před těmito praktikami zrazují.

„Lidé mají o Vánocích tendence dopřát víc sobě i zvířatům. U psů však neřešíme žlučníkové koliky, ale spíš následky dietních chyb – průjem, zvracení, nevolnost, plynatost. Hlavním důvodem je podávání lidské stravy, která je často víc slaná a kořeněná, než by bylo vhodné,“ vysvětluje Samuel Evinic z pražské veterinární kliniky Metropolevet.

„Specifikem Vánoc jsou otravy čokoládou, která je pro psy i kočky toxická. V extrémních případech se setkáváme i s akutními záněty slinivky břišní. Ta vzniká jako následek nadměrného příjmu zejména tučné potravy. Rizikovější jsou zvířata s citlivějším zažíváním,“ uvádí Evinic.

Odolejte psím očím

Řešení je přitom podle odborných informací jednoduché: lidská strava by se domácím mazlíčkům striktně podávat neměla. V dnešní době není vůbec problém zakoupit nepřeberné množství pamlsků přímo pro psy a kočky, kterými mohou majitelé mazlíčkům Vánoce zpestřit.

„Majitelé by měli pochopit fakt, že hladové psí oči neznamenají vždy opravdový hlad. Existují pamlsky pro zvířata s potravinovými alergiemi i pro zvířata, která musí dostávat speciální veterinární dietu,“ potvrzuje Samuel Evinic.

Pokud už lidé dávají svým psům nebo kočkám o Vánocích nějaký ten pamlsek navíc, je podle odborníků velice důležité pamatovat na to, že tím mazlíčkové dostávají zvýšený objem potravy, po kterém se také u psů a koček po Vánocích můžeme setkat s nárůstem tělesné hmotnosti.

„Proto je potřeba myslet na to, že s množstvím podaných pamlsků je nutné úměrně snížit běžnou krmnou dávku. Obecně není žádný důvod ke zpestřování psího jídelníčku, pokud je zvíře krmeno plnohodnotnou stravou, tedy kvalitním granulátem nebo vyváženým barfem (krmení kostmi a syrovým jídlem z anglického „bones and raw food“ – pozn. redakce),“ dodává k tématu Samuel Evinic.