Někteří lidé si štědrovečerní večeři bez bramborového salátu a smažené podkovy kapra nedokážou vůbec představit. Mnozí už ale vystřídali kapry za obyčejné vepřové či kuřecí řízky, protože nechtějí podporovat a sledovat trpící kapry nasáčkované v kádích jednoho na druhém.

Jiní se zase rozhodnou pro udržení tradice a kapra přeci jen koupí. Pak se jim ho ale zželí a ve snaze dopřát šupináčovi svobodu a dlouhý život ho vypustí do rybníka, či častěji přímo do Vltavy.

„Lidé pořád hází kapry zpátky do řek a rybníků, a nejde jen o Pražany. Děje se to sice v menší míře než kdysi, ale děje se to. Lidé jsou málo informovaní, a ačkoliv mají dobrou vůli pomoci, někdy naopak rybám škodí,“ uvedl tiskový mluvčí Českého rybářského svazu v Praze Pavel Vrána.

Kapra ve Vltavě čeká horší osud

Kapra tak ve skutečnosti čeká ještě horší osud, než kdyby skončil na talíři. „Za normálních podmínek nashromáždí kapr dostatečné množství tukových zásob, a jak se s podzimem ochlazuje, postupně se stahuje na lože, což je většinou prohlubeň, kde tráví tuhou zimu letargickým spánkem, ve kterém nepřijímá potravu, má výrazně sníženou dechovou a tepovou frekvenci i celkový metabolismus. To mu umožňuje přežít zimu,“ sdělil Blesk.cz tiskový mluvčí rybářského svazu.

Rybáři loví kapry už v říjnu a listopadu, ti pak musí sportovat na sádkách, aby se zbavili tuku.
Autor: Český svaz rybářů

Kdybychom takového dobře zazimovaného šupináče dostali na štědrovečerní stůl, asi bychom nebyli potěšeni. „Byl by příliš tučný a co hůře – tuk může být u rybničních kaprů nositelem bahnité pachuti, kterou si s vánočními svátky jistě nechceme spojovat,“ dodal Vrána.

Proto rybáři po výlovu, který se koná v říjnu a listopadu, nechávají kapry na sádkách, kde musí plavat v proudící vodě, aby sportem ztratili přebytečný tuk. Pak jsou teprve určeni k prodeji zákazníkům na vánoční tabuli.

Vyčerpané a nafouklé ryby

„Má to malý háček, jak už to u rybářů bývá. Jestliže takového vysportovaného kapra zbaveného tuku pustíte zpět do řeky, zpravidla už nezazimuje a bezcílně plave revírem a rychle spotřebuje zbývající tuk. Koncem zimy či na jaře pak musí sáhnout i do svalových zásob. Když se na jaře začne prudce oteplovat, nemá takový kapr ani tuk, ani bílkoviny, ani vitaminy a zpravidla podlehne virové či bakteriální infekci, která pak může nakazit i ostatní ryby,“ vysvětlil Pavel Vrána.

Takové kapry rybáři pak sbírají ještě živé, ale malátné, nafouklé často jako kopací míče na česlech vodních elektráren. „Nacházíme je porůznu skomírající u břehů, zatímco jejich lidské zachránce z dob vánočních svátků možná ani nenapadne, jaký osud šupináčovi připravili. Vysadit vánočního kapra zpět do vody je stejné jako vysadit hubeného člověka bez zásob jídla doprostřed sněhové pustiny,“ varoval tiskový mluvčí.

Pokud chcete kaprům a rybám obecně doopravdy nějak prospět, můžete se zkusit nabídnout při práci na rybích líhních. „Pomoc lidé mohou i tak, že se zamyslí nad tím, jak velké množství chemie používají v domácnosti, případně se mohou rozhlédnout kolem sebe a začít se celkově více zajímat o stav řek a potoků ve svém okolí,“ uzavřel Pavel Vrána z Českého svazu rybářů. 

Fotogalerie
6 fotografií