Nájemníci bytů v Praze 3 dostávají do poštovních schránek inzeráty, jejichž cílem je získat obecní byt, jenž půjde do privatizace.

Na zástupce starostky Ivana Holečka (ČSSD) se proto obracejí obyvatelé Prahy 3 se stížnostmi. „Během kontrolního dne domů v naší městské části jsem byl upozorněn některými nájemci na inzeráty, jejichž obsahem jsem byl šokován. Podvodným způsobem se nejmenované firmy snaží využít situace, jak získat do svého vlastnictví byt, na který nemají vůbec nárok,“ uvedl Holeček .

Inzeráty mají formu příběhů. Podle Prahy 3 mohou znít i takto: „Městská část Praha 3 nabídla panu X možnost privatizace. Naše společnost uhradila panu X veškeré privatizační náklady, navíc zařídila a zaplatila rekonstrukci bytu. Po prodeji bytu pan X převzal finanční kompenzaci od naší společnosti ve výši několik set tisíc korun.“

Takovéto podvodné inzeráty se vyskytují nejen po Praze 3, ale i v dalších městských částech. Cílí především na důchodce.
Autor: MČ Praha 3

Inzeráty cílí na důchodce a lidi ve finanční krizi

V ohrožení jsou především senioři, kteří v Praze 3 prožili velkou část svého života a díky inzerátu si tak mnozí z nich myslí, že se musí vystěhovat, protože nebudou mít dostatek financí získat svůj byt kvůli privatizaci.

Všechny inzeráty tohoto typu jsou ale lživé. Pokud nájemník nemá dostatek peněz, může i nadále bydlet ve svém bytě za stejných podmínek jako doposud.

Inzeráty mají spadeno i na nájemníky, kteří zažívají finanční problémy. Kdyby byt rychle prodali a přišli okamžitě k penězům, mohlo by to vyřešit jejich situaci.

Nabídky však uvádějí nepravdivé informace, například o tom, že společnost sežene a zaplatí prodejci nový obecní byt. Přidělování bytů má svoje pravidla a o nový byt může nájemník, jenž dosud bydlel na trojce v obecním bytě, zažádat až po uplynutí lhůty deseti let.

„Doporučuji občanům, ať se v případě jakýchkoliv pochybností týkajících se případné privatizace bytu, ve kterém bydlí, obrátí na zaměstnance městské části nebo přímo na mě a na podobné inzeráty vůbec nereagují. Takovéto inzeráty jsou vesměs nabídkou k účasti na podvodu, na jehož konci by mohli nájemci přijít nejenom o byt, ale i o peníze,“ varuje zástupce starostky Jan Materna (TOP 09), do jehož kompetence privatizace patří.

Podívejte se, jak vypadají některé z podvodných inzerátů:

Fotogalerie
4 fotografie