Kdysi význačné Barrandovské terasy pomalu vstávají z popela. Už od dubna se v celém objektu upravuje terén a v následujících měsících přijde na řadu i rekonstrukce bývalé restaurace. Ta bude rozdělena na dvě části. První z nich si vezme základ z doby největší slávy teras. Tedy 30. let 20. století a návštěvníci zde budou moci ochutnat francouzskou či rakouskou kuchyni tehdejší doby.

„Druhá část bude spíše ve stylu rychlého občerstvení, mělo by tu být takové bistro, kapacita by měla být asi pro sto lidí,“ řekl pro Blesk.cz Robert Chejn, budoucí nájemce prostorů.

Video
Video se připravuje ...

Říjen 2016: Takto v současnosti vypadají Barrandovské terasy. Tadeáš Provazník

Otevření za tři roky

První lidé by měli navštívit Barrandovské terasy už do tří let. Zatím ale není jisté, kdy přesně skončí a na kolik korun rekonstrukce vyjde. V současnosti dochází k úpravě terénu pro stavbu apartmánových budov, které budou mít pokoje až pro sto lidí. První z nich povede podél srázu, pod druhou vedle restaurace pracovníci vybudují i podzemní parkoviště.

Zároveň by v nejbližší době měli dělníci začít pracovat na hlavní budově, která je v katastrofálním stavu. V interiérech historické budovy přijde na řadu nejdříve oškrábání tapet a zastaralé malby. 

Smutná historie 

Barrandovské terasy vznikly na zakázku pražského stavebního podnikatele Václava Marii Havla, otce bývalého prezidenta Václava Havla. Celý komplex slavil v minulosti obrovský úspěch. V letní sezoně se zde podávalo téměř 3000 obědů, což v době krize bylo opravdu vysoké číslo.

Podnik na Barrandovských terasách se stal útočištěm zákulisních politických schůzek, důležitých obchodních jednání, schůzek herců, a dokonce se zde natáčelo i několik filmů, jako například Tři vejce do skla, kde oblíbený herec Vlasta Burian ztvárnil roli detektiva Babočky.

V únoru 1948, po komunistickém převratu, však došlo ke znárodnění Barrandovských teras. Totalitní režim už finance na udržování rozsáhlého komplexu terasovité restaurační plochy nenašel. Jednotlivé objekty začaly chátrat. Jako první populární plavecký stadion.

Barrandovské terasy byly vyhledávaným místem.
Autor: www.barrandov1928.cz

V roce 1988 byl celý areál Barrandovských teras prohlášen za kulturní památku. Komplex Barrandovských teras chátral dál i po sametové revoluci v roce 1989, kdy v restituci Barrandovské terasy zpět získala rodina Havlova, a chátrá dodnes. Později zde bydleli hlavně bezdomovci, kteří na přelomu století mohli také za požár. Ten srovnal se zemí bývalý bar Trilobit.

Budoucnost v rukou investorů

„Právě se začalo s představebními pracemi. Momentálně se na terasách uklízí, vyřezává a vyvážejí se odpady, které nám tam byly navezeny sousedy, a provádějí se opravné práce,“ prozradil v dubnu tohoto roku majitel objektu, Řek Michalis Dzikos, který v roce 2003 odkoupil majoritní podíl společnosti Barrandovské terasy, a.s. od bývalé první dámy Dagmar Havlové.

Fotogalerie
52 fotografií