Skončil slavnostní okamžik odhalení cedule s nápisem »náměstí Václava Havla« s lehkou pachutí organizační chyby? Bývalá manželka jednoho z nejznámějších Čechů, Dagmar Havlová, tuto chvíli totiž promeškala. Respektive ji moderátor k aktu nevyzval a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) tak „otevřeli“ náměstí bez ní.

Video
Video se připravuje ...

Horlivá Krnáčová: Náměstí Havla odhalila bez Havlové. Ta dobíhala až po... Tadeáš Provazník, Blesk Praha

Až příliš pozdě si uvědomili „chybu“ a primátorka už pouze začala rychle na Dagmar Havlovou mávat, aby alespoň stihla něco říct. Ta se zmohla pouze na potlesk a konstatování, že je to nádherné. »Sólo pro tři«, tedy nápis na billboardu – pozvánka na baletní představení – těsně u nich, tak vzal za své a z odhalení se stalo spíše »Sólo pro dva«.

Socha ve tvaru srdce

Poté se přesunuli všichni hosté k soše architekta Kurta Gebauera ve tvaru srdce. Po několika slovech zde následně Havlová napsala „Vašku, vrať se“. O moc více toho ale nestihla. Jakmile prohodila pár slov u Renaultu 21 TSE, který dostal Václav Havel darem od portugalského prezidenta Maria Soarese v roce 1989, její asistentka řekla, že odchází, a během několika vteřin společně odešly.

Video
Video se připravuje ...

...nakonec ji i podepsala. Tadeáš Provazník

Celé akce se zúčastnilo přes sto lidí a zároveň zde proběhlo zahájení mezinárodního festivalu Pražské křižovatky k poctě prvního polistopadového prezidenta. Ten by ve středu 5. října oslavil své osmdesáté narozeniny.

Nové pojmenování prostoru mezi Novou scénou a historickou budovou divadla schválili koncem září pražští radní. Po dalších místech, které Havlovo jméno nesou a kterými jsou v Praze hlavně letiště a v mnoha koutech světa Havel's Place, tedy Lavičky Václava Havla, bude náměstí připomínat velkého Čecha a bývalého prezidenta hlavně jeho dramatika.

Fotogalerie
21 fotografií