Podle předsedy zastupitelů ODS Prahy 8 Ondřeje Grose je systém zavedení modrých zón nepovedený a neřeší problémy s dopravou. Zóny mají vzniknout v Karlíně, Libni, Kobylisích nebo Ládví.

Vznikly pouze proto, že je zavedla sousední Praha 3 a 7. K čemu jsou zóny na sídlišti či kilometry vzdálené od stanic metra? Jen a pouze k vybírání dalších peněz od občanů,“ řekl Gros. Podle něj je nespravedlivé i to, že živnostníci mají platit za parkování vyšší částky.

ODS je v Praze 8 v opozici, na radnici vládne koalice ČSSD, ANO a SZ s podporou komunistů.

Dalším problémem je podle opozice „lidská“ stránka věci. Například rezidenti, kteří se starají o své příbuzné v blízkosti Bohnic a nechtějí je zbytečně umisťovat do různých zařízení, si musí i tak za parkování připlatit, což se mnoha lidem nelíbí. 

Nově se parkuje v Praze 5, 6 a na Jarově

Zóny byly letos nově zavedeny na Praze 5 a 6 a také na Jarově, který spadá pod Prahu 3. Původně měly být rozšířeny také na Prahu 4 a 9, avšak místní radnice se nakonec rozhodly, že je zavádět nebudou.

Proti zónám protestuje zejména Středočeský kraj, který prostřednictvím svého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) vyzval Prahu, aby přerušila platnost zón v Praze 5 a 6 a odložila jejich zavedení v Praze 8.

Zóny začaly v Praze fungovat v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a části Prahy 16. Samy si je provozují radnice v Praze 13, 16 a 22.

Podívejte se, jak to vypadalo při zavedení zón v Praze 6:

Fotogalerie
13 fotografií