Způsobů, jak v Praze specialisté všeho druhu zachraňují lidské životy a udržují pořádek, je obrovská škála. Odborníci z řad policie, zdravotníků a hasičů předvedli obyvatelům, jak jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému (IZS) fungují.

Děti si koně policistů nadšeně hladily.
Autor: Daniel Vitouš

Velkou podívanou předvedli také lezci hasičů, kteří se specializují na situace, kdy je potřeba provést odborný zásah ze vzduchu. Dokážou zachránit člověka, který například uvízl na skále, nebo dovedou asistovat svým kolegům na střeše hořící budovy.

Sanitka jako polní nemocnice

Velký respekt budila v parku na Pankráci na okraji stojící obří sanitka s názvem Golem. Není to ledajaký pojízdný vůz zdravotníků. Tento „drobeček“ se totiž dokáže přeměnit na plně funkční polní nemocnici.

Chlouba zdravotníků - mobilní polní nemocnice Golem
Autor: Daniel Vitouš

Městská policie ve všech prostředcích

Příslušníci Městské policie hlavního města Prahy se na přehlídce prezentovali všemi možnými dopravními prostředky. Koňská jízda zdolávala překážky, k vidění byla také cyklistická hlídka

Podívejte se, jak přehlídka vypadala v akci:

Video
Video se připravuje ...

Integrovaný záchranný systém se v Praze na Pankráci předvedl v plné síle. Daniel Vitouš

Předvedl se také speciální autobus, který převáží vězně. Návštěvníci si prohlédli útroby tohoto vozu a dostali tím jedinečnou příležitost – tedy za předpokladu, že se coby vězni nestanou v budoucnu sami nedobrovolnými klienty tohoto transportu.

Autobus pro vězně se při nástupu tváří jako jakýkoliv běžný dopravní prostředek tohoto typu. Už pár dalších kroků však napoví, že je něco jinak. V polovině prostoru totiž pohodlné čalouněné sedačky střídají obyčejné plastové. Od předního prostoru jsou navíc oddělené mříží s dveřmi. Zadní prostor pro vězně si také nadšeně zkoušely děti, které se na přehlídku přišly podívat.

Učitelka se i s hasičem ocitla ve vzduchu.
Autor: Daniel Vitouš

Předvádění i osvěta

Den IZS v Praze nechal návštěvníky vyzkoušet spoustu předmětů z vybavení záchranářů. Děti si tak nadšeně zkoušely potěžkat střelné zbraně a oděvy policejních těžkooděnců, dýchaly do testeru na alkohol, nechaly paní učitelku spoutat Vězeňskou službou nebo nasedaly na motorku Vojenské policie.

Útroby autobusu, který převáží vězně. Zadní část je oddělená mříží.
Autor: Daniel Vitouš

Nešlo však jenom o přehlídku, lidé také měli možnost přiučit se novým věcem. Zdravotníci na speciální figuře vysvětlovali, jak v případě nouze poskytnout člověku první pomoc, včetně masáže srdce, hasiči předváděli, jak v rámci záchranného systému fungují.

V případě, že ty nejmenší z řad návštěvníků přestala podívaná v parku na Pankráci bavit, měli možnost vyskákat nudu v dětském skákacím hradu městské policie. Pražané díky události získali ucelený pohled na to, jak provázaný je Integrovaný záchranný systém v metropoli a jakým způsobem funguje.

Prohlédněte si všechny složky Integrovaného záchranného systému:

Fotogalerie
51 fotografií