Strach, stres, úzkost a beznaděj jsou pocity, které nás mohou ovládnout, pokud se staneme svědky nebo oběťmi nehody či úrazu. O hodně horší však taková situace je, když jsme někde, kde to neznáme, a musíme zdravotnickou záchrannou službu, policii nebo hasiče navigovat na místo, na kterém se vše odehrává.

Lampy jako světlo na konci tunelu

Ve více než 140 městech a obcích České republiky však máme na dosah významnou pomoc! Databáze 214 tisíc unikátních čísel na veřejném osvětlení umožňuje během pár vteřin získat přesné GPS souřadnice. Když pak budete volat na linku tísňového volání, nahlásíte kromě popisu události i číslo ze štítku na nejbližší lampě.

Štítek s vyraženým číslem najdete na stožáru lampy zhruba ve výšce 150 centimetrů. U veřejného osvětlení bez stožáru, třeba u historických svítilen na závěsných ramenech v centru Prahy, je štítek na malé rozvodné skříni, která bývá obvykle na fasádě domu pod svítidlem.

Štítky na lampách
Autor: Ivan D. Hladík
„Jen za loňský rok evidujeme 1757 událostí, které byly lokalizovány pomocí štítku na veřejném osvětlení,“ potvrzuje využití systému také tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jiřina Ernestová. V létě se jedná zejména o výjezdy ke sportovištím a cyklostezkám, v zimě zase k pádům na náledí. Stejný údaj využívá i Policie ČR a Hasičský záchranný sbor.

Geniální nápad

Protože jsou štítky umístěné na lampách, jsou dobře čitelné i v noci. Každý stožár má jedinečné a nezaměnitelné číslo, když se stožár ruší, je zrušeno i jeho číslo a není nikde použito dál. Nehrozí tak, že by mohla být uvedena nesprávná poloha místa. Číslo ze štítku lze uvést na všech tísňových linkách – 112, 150, 155 a 158.

„Stožáry veřejného osvětlení díky tomuto systému slouží jako účinné orientační body, podle nichž lze záchranné složky efektivně a velmi rychle navigovat na místa nehod,“ říká Zdeněk Šalda, vedoucí technické dokumentace společnosti ELTODO, která s návrhem konceptu unikátního označení stožárů veřejného osvětlení přišla v roce 1999.

Mluvčí Hasičského sboru hlavního města Prahy Pavlína Adamcová uvádí, že operační technici linky tísňového volání zaznamenají za každou službu mezi 10–20 případy nahlášení polohy pomocí čísla na veřejném osvětlení. „V drtivé většině případů ale musejí naši operátoři o toto číslo oznamovatele požádat, sami od sebe ho lidé uvádějí spíše výjimečně,“ upřesňuje Pavlína Adamcová a dodává: „Čím více ale podobných štítků bude, tím bude naše práce efektivnější.“

Číslo na lampě pomohlo dopadnout i zloděje

Mimo jiné jako dobrý příklad užitečnosti štítků může posloužit nedávná událost, kdy ve čtvrtek 9. června si Matěj (9) v Novoborské ulici všiml muže (26), který se pokoušel dostat do kasičky u boxu na noviny. Zavolal proto policisty a dokonce muže sledoval. Všiml si, že pouliční lampa má číslo, to také nahlásil policii a hlídka přesně věděla, kde lupiče hledat.