Co malého Matěje zarazilo, bylo chování ostatních dospělých kolemjdoucích. Místo pomoci raději odvraceli hlavu na druhou stranu a chování vandala se tak snažili přehlédnout. Operátorce tísňové linky 158 lupiče přesně popsal a byl tak odvážný, že se ho vydal s mladším bratrem sledovat.

Malý Matěj (9) pomohl policii dopadnout zloděje kasičky.
Autor: Reprofoto FTV Prima

Na základě oznámení „malých detektivů“ se policejní hlídka rozjela na místo. Chlapec si sám všiml, že pouliční lampa má číslo, podle kterého policisté přesně věděli, kde se lupič nachází. Chlapce od sledování lupiče neodradil ani fakt, že ho na chvilku ztratil z dohledu, nevzdával to a pokračoval dál.

„Po několika minutách dorazila na místo policejní hlídka, která šestadvacetiletého muže zajistila a provedla s ním všechny potřebné úkony. Jako jednoznačný důkaz pak policistům posloužila ta kasička, u které celý tento příběh začal a kterou muži zákona u zadrženého i zajistili,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Policisté proto Matějovi děkují za jeho pátrání a jako příklad ho dávají i veřejnosti za jeho nelhostejnost. Mužovo jednání policie kvalifikovala jako přestupek proti majetku.