„Pokud zóny zasahují i na místa, kde nikdy žádná nadbytečná doprava nebyla nebo jen v nepodstatné míře, je zcela jasné, že v těchto místech se bude parkovat stále stejně a změní se jen to, že lidé vyhodí své peníze oknem. Protože těchto míst je v celé Praze výrazně více, než těch, kde by snad regulace mohla prospět, nabízí se jediné možné vysvětlení – politici našli další zdroj peněz v peněženkách lidí a je škoda to nevyužít,“ uvedl advokát Ondřej Pecák z Prahy 6.

Argumentuje zákonem o pozemních komunikacích. Obec má možnost zřídit parkovací zóny, ale musí být doloženy reálnou dopravní potřebou. 

„A pokud ta není, není splněn ani zákonný požadavek pro zřízení zón. Vedle toho může jít i o obcházení daňových předpisů zřízením diskriminační daně v podobě peněžního trestu za vlastnictví vozidla,“ sdělil Pecák.

„Se všemi lidmi, co jsem hovořil od doby, kdy se v Praze parkovací zóny objevily, jsem osobně musel dát za pravdu přínosu například na Vinohradech v okolí náměstí Míru, zato u mne ve Střešovicích se nezmění vůbec nic, jen budeme všichni platit výpalné bez jakékoliv protihodnoty,“ popsal advokát

„Všeobecně vzato se přesouvá problém z jedné ulice do druhé a je zřejmé, že není ze zvláštních asi zištných důvodů zájem na racionálním řešení, a to zavedení celopražské zóny, zavedení úvodního přiměřeného poplatku tak, aby se náklady na zavedení poplatily a pak aby se poplatky avizovaně snížily,“ dodal Pecák s tím, že je ochotný jít až k Ústavnímu soudu.

Střední Čechy ku Praze: Zrušte zóny

Nové parkování kritizovali tento týden i zástupci Středočeského kraje. Vyzvali Prahu, ať zóny nezavádí.

To vedení pražského magistrátu udivilo. „Do platnosti zón již zasahovat nemohu, nicméně je v kompetenci každé městské části možnost zneplatnit své zóny. Tudíž výzva musí mířit na městské části, nikoliv na magistrát. Zóny jsou určeny pro obyvatele městských částí, nikoliv pro komfort dojíždějících,“ řekl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Podívejte se na absurdní namalování modrých zón i sundávání přelepek ze značek:

Fotogalerie
15 fotografií