Rozsáhlý projekt se dotkne 150 pražských škol. „Naším cílem je stanovit klíčové ukazatele školního a pracovního klimatu, dosáhnout srovnání situace na jednotlivých školách a vytvořit účinné nástroje pro průběžnou kontrolu situace,“ prozradila radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Průzkum osloví celkem 50 000 žáků a informace obdrží také od 6500 zaměstnanců vzdělávacích institucí. „Závěry průzkumu, které nám pomohou zaměřit pozornost na již vzniklé problémy a současně předcházet vzniku nových, bychom měli mít k dispozici na přelomu zimy a jara v příštím roce,“ vysvětlila Ropková.

Před budovou školy se po úmrtí učitelky objevovaly svíčky.
Autor: Karel Kopáč

Kauza z ledna se nesmí opakovat

Projekt si klade za cíl zamezit nevhodnému chování na půdě pražských škol. Podnětem se stala tragédie ze začátku letošního roku, kdy patrně následkem šikany zemřela pětapadesátiletá učitelka poté, co se zhroutila.

Kriminalisté v souvislosti s případem zahájili v červnu trestní stíhání tří mladíků, kteří na škole v Malešicích studovali a šikany se měli dopouštět.

Uváděný průzkum ve vzdělávacích institucích hlavního města také vyhodnotí působení jejich ředitelů. Spoustě z nich totiž v nadcházejících dvou letech vyprší funkční období a město bude rozhodovat, kdo příspěvkové organizace povede dál.