Rozbitý eskalátor na Budějovické vede k nástupišti, odkud jezdí autobus směrem do BB centra na Brumlovce. Využívají ho tedy jak pracující, tak důchodci.

Tedy spíše nevyužívají, protože ho každý rok dopravní podnik (DPP) opravuje. Letos ho zavřeli v únoru a schody mají začít jezdit až v září.

V lednu tohoto roku byl zjištěn výrazný posun stavu koroze nosné konstrukce,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí DPP Jiří Štábl.

Kvůli neustálému reznutí kontaktoval podnik v minulých letech několik výrobců speciálních barev, aby provedli protikorozní ochranu konstrukce. V zimních měsících pak pravidelně tyto barvy testovali.

Žádná barva však nepřečkala ani rok, a tak k provedení komplexní ochrany nedošlo. V lednu byl výrobce požádán o nabídku na dodání nové konstrukce eskalátoru,“ sdělil mluvčí.

Jakmile doladí objednávku, vyjmou původní konstrukci a převezou ji do depa Kačerov, kde dojde ke kompletní výměně.

Za reznutí může posypová sůl

„Eskalátor byl víc poruchový z důvodu specifického prostředí, ve kterém byl provozován. V oblasti Budějovické se používá výrazně víc posypové soli. Ta se pak současně s vodou dostávala do útrob konstrukce a zanechala devastující stopy,“ dodal mluvčí Štábl.

Cestující tak musí využívat jen pevné schody, které vedou vedle porouchaného eskalátoru.

Fotogalerie
5 fotografií