„O projektu chování včel a využití medu pro vlastní účely jsme přemýšleli několik let. Vzhledem k současné situaci včelstev v Praze bylo obtížné získat potřebná povolení od Státní veterinární správy. Jsme rádi, že se to nakonec povedlo,“ uvedl ředitel hotelu Miroslav Bukva. Mezinárodní den včelařství a včel, který připadá na 20. květen, tak letos hotel oslaví více než stylově, se včelami na střeše.

Než se úly umístily na střechu hotelu, předcházela tomu celá řada přípravných fází. Nejprve musela být zřízena servisní místnost pro potřeby chovu včel a rovněž se zpevnil povrch střechy. Prvním krokem pro přivítání nových včelích hostů byl nejen příkrm cukrem, ale i soudek s vodou a korkovými zátkami, aby se včely mohly bez problému napít a nemusely hledat vodu jinde. Na závěr bylo nezbytné provést i mnohá bezpečnostní opatření.

Na střeše vysočanského hotelu jsou nově včelí úly, vedení hotelu si slavnostně připilo medovinou.
Autor: Archiv: CPI Hotels

„Vybírali jsme speciální druh včel, který má minimální rojivost, je klidný a hodí se tak do městské zástavby. Úly jsou navíc natočeny přímo na zelené plochy na stranu budovy, kde nejsou otevíratelná okna,“ řekl Vladimír Sieber z Clarion Congress hotelu Prague. Jednou z výhod je i množství zeleně v blízkém okolí hotelu, přičemž doletová vzdálenost včel obvykle bývá tři kilometry.

První výnosy medu očekávají zaměstnanci vysočanského hotelu už v červnu. Medu by odhadem při současném rozvoji včelstev mohlo být až 40 kilogramů. Hotel med plánuje využít hlavně v gastronomii. „Do budoucna bychom rádi obohatili vlastním medem snídaně pro naše hotelové hosty,“ dodal Bukva.

Hotel se tak přidal k dalším institucím, které poskytly domov včelám na střeše. Kromě střechy Národního divadla má své včelstvo i hotel Intercontinental.