Výsledkem investice za 64 miliónů korun je velké venkovní hřiště, zrekonstruovaná spojovací chodba a také rekonstrukce obou pavilónů mateřské školy. Částkou 24 miliónů korun přispěl i Magistrát hlavního města Prahy. Zatímco jiné školky navrhují architekti, Mateřskou školu Na Sychrově navrhovala »Dětská estetická komise«, která je složená z dětí zdejší školky. Mladí architekti dali přednost barevnosti a budova i prolézačky se nesou v barvách duhy. První dva pavilony školky již úspěšně fungují, ve středu dokonce byla slavnostně otevřena i nová třetí budova, která je čerstvě po kolaudaci. 

Video
Video se připravuje ...

Děti si připravily pro účastníky slavnostního otevření mateřské školy vystoupení. Zuzana Kábelová

Díky nové budově se tak rozšíří kapacita mateřské školy o 50 míst na celkových 112 míst. Školka na bohdaleckém kopci nabídne spoustu novinek. Mezi ostatními školkami je jedinečná v tom, že si ji navrhly děti. „Děti ve výkresech navrhly, že by chtěly na dvorku mít velkou chobotnici, uvnitř dřevěnou loď a dřevěný vláček v lese. Vše jsme splnili do detailu a výsledek se velmi povedl,“ řekl Bohumil Zoufalík, radní Prahy 10. Děti si připravily ke slavnostnímu otevření i symbolické vystoupení, kterým byli okouzleni všichni přítomní. Vedení radnice Prahy 10 na závěr namontovalo na fasádu symbolickou ceduli s názvem mateřské školy, a i přestože se na začátku objevil drobný problém se šroubováním, cedule je na místě, jak má být.

„Lesní hřiště je specialita této školky, která má svůj význam. V létě si totiž děti mohou chodit hrát do lesa, kde je stín a příjemná teplota. Nemusí se před vedry schovávat uvnitř budovy a mohou být celoročně v nejužším kontaktu s přírodou,“ vysvětluje předseda výboru životního prostředí Prahy 10 Zdeněk Vávra. „Školka byla před lety v rozvalinách a o její změnu se zasadila petice se stovkami podpisů. Iniciovali ji zastupitelé Jana Komrsková, Miloslav Müller a Zdeněk Vávra,“ dodal úřadující starosta Prahy 10 Vladimír Novák.

Nový pavilon tak minulý týden prošel kolaudací a teď se čeká pouze na stanovisko hygieniků. Následně budou zveřejněny informace o zápisech dětí, které budou moci do mateřské školy nastoupit již od září.