Během letošního roku se v Praze 8 začaly na různých místech objevovat hmyzí hotely, několik z nich ale doplatilo na volný přístup a dosud neznámý vandal dva z těchto přístřešků zapálil a zničil.

 

V obou případech rozhodla místní radnice, že hmyzí hotely se obnoví – tentokrát na bezpečnějším místě. Po Základní škole Mazurská v Bohnicích se už podařilo uvést do provozu také druhý náhradní domov pro často ohrožené druhy hmyzu.

 

Předškoláci v pražském Střížkově pomohli obnovit hmyzí hotel.
Autor: MČ Praha 8

 

Pomáhaly desítky dětí

 

Nový hmyzí hotel stojí ve venkovních prostorách Mateřské školy Drahorádova na Střížkově, kde by měl být ve větším bezpečí. Zprovoznění přispěly také samotné děti, které školku navštěvují.

 

„Patronaci převzaly děti z předškolní třídy, které se i zhostily úkolu přinést výplň hotelu. Jsem velmi ráda, že tento projekt v Praze 8 pořádáme, je vidět, že pro děti je to opravdu velice zajímavé a obohacující,“ uvedla radní pro životní prostředí Anna Kroutil (ANO).

 

 

Hmyzí hotely pomáhají přežít různým druhům samotářského a ohroženého druhu hmyzu. Drobní živočichové místo používají k přežití zimy nebo k nakladení vajíček a kukel. Kromě typických škvorů a berušek ho mohou využívat například také samotářské včely nebo vosy.