Když se v sobotu 23. dubna narodilo v pražské zoo malé gorile matce Shindě, způsobilo to nejen v Česku, ale i ve světě pozdvižení. Po pouhých pár týdnech se s ním matka opovážila vyjít ven na čerstvý vzduch. „Myslím si, že malé gorile je to zatím jedno, nyní pouze spí a pije mateřské mléko, ale určitě je pro něj dobrý čerstvý vzduch, jen svět kolem sebe ještě moc nevnímá,“ říká pro Blesk kurátor pražské zoo Vít Lukáš.

Reaguje ale i na mnohem menší podněty, což ukázal během včerejší vycházky. „Když třeba Shinda si jej chytí za ruku a chce si ho hodit na rameno a nelíbí se mu to, tak začne brečet a prostě je tam zpětná vazba. V tu chvíli si jej samozřejmě stáhne zpátky,“ pokračuje pro Blesk Lukáš.

Samo začne chodit do výběhu až po delší době, rámcově však v řádu několika měsíců. „Teď je neustále v náručí matky, ta ho ale po několika měsících začne pokládat na zem a on kolem ní začne lézt,“ dodává Lukáš.

Podívejte se na záběry mláděte:

Video
Video se připravuje ...

Gorila v zoo Petr Soukup, Tadeáš Provazník

Pevná strava až za několik měsíců

Jelikož jsou gorily zvyklé na mateřské mléko po dlouhé roky, gorilí „batole“ bude ještě dlouhé měsíce žít jen z mléka. Až poté začne jíst pevnou stravu. „Náš Kiburi, kterému je šest let, stále pije mateřské mléko. Samice ho sice už loni odstavily, ale občas ho napít nechají,“ pokračuje Lukáš.

Matka Shinda však během těhotenství v gorilí hierarchii o něco klesla. Po letech vůdčího postavení ji ostatní samice sesadily. To se projevilo nejen na nespokojenosti mezi všemi gorilami, ale také to ztěžuje práci chovatelům. Její postavení nyní zaujala Kijiva. „Všechny nás to trochu mrzí a samozřejmě i ji, nesla to těžce. Kijiva není vůdce, ale je u Richarda nejoblíbenější, ačkoli je jako vůdce neschopná. Shindu potřebujeme i pro pomoc nám jako chovatelům, když byly problémy, tak jinou gorilu vzala a dostala do klece, ale Kijivu to má takzvaně »na háku«,“ říká dále Vít Lukáš.

Pyšná maminka

Naštěstí na nějakou dobu ustaly boje mezi samice. Po porodu si na Shindu nikdo nedovolí. „Vždy jsme na ní viděli, že to mládě opravdu hodně chce, i když tam byly nějaké ty potraty. Vidíme na ní, jak je ohromně šťastná a pyšná matka. Chodí tady, včera mi dokonce přišla ukázat mládě, hodila si ho na záda a je vidět, že má radost a to je to hlavní,“ na konec pro Blesk zmiňuje Lukáš.

Gorilí samice trpí již od svého příjezdu do Prahy nadváhou, kvůli čemuž chovatelé ani nepoznali, že je těhotná. Rodit začala kolem deváté ráno a porod trval několik hodin. Poté, co Shinda porodila, schovala se i s mládětem vzadu ve svém výběhu a nebylo jasné, zda je v pořádku.

Fotogalerie
8 fotografií