Radnice Prahy 3 zkušební desky prozatím umístila na panelový dům nad lékárnu na Olšanském náměstí a na trafostanici v Ostromečské ulici. Chce si totiž ověřit jak tato technologie funguje. Na zkušební desky tak budou působit vnější vlivy a postupně se budou špinit. Po nějakém čase by měla být půlka, která nebyla ošetřená nanotechnologií špinavá a naopak druhá, která ošetřením prošla, čistá.

„Účinná vrstva na fasádě domů chrání nejenom podklad, ale dokáže čistit i venkovní ovzduší. Ošetřením průčelí domu v problematických oblastech speciálním nátěrem se výrazně sníží koncentrace škodlivin,” řekl Petr Michálek, dodavatel nanotechnologických nátěrů. Pokud se například částice kouře dotkne nátěrem ošetřené a osvětlené plochy, spálí se. Místo kouře však vznikne pár molekul vody a oxidu uhličitého.

Kde a za kolik

„Pokud se nanotechnologický nátěr osvědčí a vše půjde hladce, tak k aplikacím samočistících fasádních nanonátěrů dojde postupně na všech vhodných plochách panelových domů, které má městská část Praha 3 v úmyslu v dohledné době opravit. Cena za metr čtvereční nanonátěru je zatím známa jen orientačně, probíhají ale jednání, aby byla vzhledem k velkému objemu ploch opravovaných fasád, množstevně upravena, což je velmi reálné,” uvedl zástupce starostky Ivan Holeček.

V Evropě jsou nanonátěry běžné

Tato technologie nátěrů se velmi osvědčila ve světě, kde se běžně používá jak v exteriérech tak interiérech při výstavbě budov a zároveň slouží jako „čistička vzduchu.” Tímto způsobem se běžně v evropských městech, například v Bruselu, ošetřují tunely, kde se nachází spousta splodin z výfuků aut,” dodal Michálek.

Jednou z dalších výhod je samočistící schopnost nanonátěru, který je rovněž částečně odolný vůči graffiti. Na fasádách by minimálně po dobu deseti let neměly růst řasy nebo plísně a nátěr by neměl ani postupně černat či šednout.

Fotogalerie
7 fotografií