Po útoku na Kliniku, kdy do ní začátkem února maskovaní útočníci hodili světlice a kameny, Andrej Babiš ještě připomínal, že díky němu se Kliniku podařilo zachránit, a prohlašoval, že „nájem mají do března, prodloužíme ho dál“.

Ovšem nyní přišel v ministrově zájmu o Kliniku zvrat. A to poté, co ÚZSVM vydal v pátek prohlášení, že výpůjčku nelze prodloužit, jelikož zjistil, že současný způsob užívání objektu je protiprávní. Stavbu totiž zkolaudovali jako plicní zdravotnické zařízení. A Klinika ji využívá jako autonomní sociální centrum.

Babiš: To je pro dobrotu na žebrotu

„Já to nemůžu řešit. Pane kolego, uvědomte si, co je resort financí,“ připomněl Babiš portálu Blesk.cz, kolik má práce.

Na dotaz, že dosud se ale v problému iniciativně angažoval, odpověděl: „Já… vždycky… to je pro dobrotu na žebrotu. Já někomu chci vyhovět a potom dostanu po čumáku. Teď ať to řeší paní Arajmu,“ odkázal na šéfku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na ni už odkazuje i členy Kliniky, kteří mu píší. „Odepisoval jsem jim asi v půl páté ráno. Napsal jsem jim ‚Dobré ráno! Vaši žádost přeposílám paní Arajmu k jejím rukám a žádám Vás, abyste jednali s paní Arajmu, která má plnou kompetenci toto řešit.‘ Oni mají všichni včetně vás pocit, že já řeším všechno. Já neřeším. Já na to mám lidi, je tam paní Arajmu, takže já jí to přeposlal,“ dodal Babiš.

Klinika: Pokud bude politická vůle, půjde to

Přitom členové Kliniky tvrdí, že by v objektu mohli zůstat. Stačilo by objekt jen rekolaudovat, aby se změnil účel užívání stavby. A pokud by opět získali politickou podporu, šlo by vše lépe. „Jsme přesvědčeni, že to je řešitelné, pokud bude politická vůle,“ uvedl za iniciativu Arnošt Novák.

Podle nich by rekolaudace nebyl zdlouhavý proces. „Právníci, kteří se tomu věnují a se kterými jsme to konzultovali, říkali, že v 99 procentech případů úřad nedělá problémy,“ dodal.

ÚZSVM slíbil, že se se zástupci Kliniky sejde a bude jednat. Nicméně zdůrazňuje, že úřad se bude muset vždy řídit platnými předpisy.

Náhradní místo bude hledat i Krnáčová

Zatím to nicméně vypadá, že Klinika se bude muset vystěhovat. Ovšem dobrovolníci nemají ani jediný tip na místo, kam by mohli jít. A i když Babiš už jim nepomůže, pomoct plánuje magistrát. „Chci se s nimi opět sejít, abych zjistila, jak hodlají postupovat dále a jak bych je nyní mohla podpořit, například v hledání náhradního objektu,“ řekla Blesk.cz primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Ta už s iniciativou jednala bezprostředně po útoku.

Na podporu Kliniky se chystá v sobotu demonstrace. Lidé se sejdou ve 14 hodin na zahradě objektu v Jeseniově ulici v Praze 3. Poté vyrazí průvod směrem na Jiřího z Poděbrad, kde se uskuteční happening.

Fotogalerie
18 fotografií