V Praze došlo k průlomové záležitosti – všichni starostové či jejich zástupci se sešli a dokázali se shodnout. Vadí jim přístup primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a její náměstkyně Evy Kislingerové (ANO). Jediný, kdo stojí na straně magistrátu, je Praha 10, kde je starostkou šéfka pražského hnutí ANO Radmila Kleslová.

V dubnu jsme měli s paní primátorkou a paní náměstkyní sraz. Padlo několik usnesení, mimo jiné, že žádáme o zvýšení dotačního titulu na 2900 korun na obyvatele. Paní primátorka s paní náměstkyní nám vše slíbily,“ popsal Blesk.cz Jan Korseska (ODS), který vyjednává za Prahu 2.

Po dubnovém slibování se ale podle Korsesky nic nedělo. „A minulý týden nám přišlo z magistrátu suché oznámení, že rada schválila financování městských částí pro rok 2016. A to vychází jen na 2600 korun na obyvatele,“ zlobí se.

Z těchto dotačních titulů městské části financují běžné náklady, jako je chod úřadu, ale i opravy škol a tak dále. Starostové stále trvají alespoň na 2900 korunách, což je navíc méně, než dostávali před vypuknutím ekonomické krize v roce 2009.

Krnáčová: Jsem ráda, že jsem starosty přivítala

Magistrát se ale ohání tím, že městské části dostanou víc peněz oproti letošnímu roku. „Nikdy se nevěnovalo projednávání rozpočtu tolik času, jako tomu bylo v letošním roce. Hledání kompromisu jsme se skutečně intenzivně věnovali. Přestože příjmy hlavního města se o tolik nezvýší, byl navýšen minimální finanční vztah na jednoho obyvatele z 2500 na 2600 korun,“ sdělila náměstkyně Eva Kislingerová.

Celkem tak Praha mezi městské části rozdělí 3,69 miliardy, což je čtyřprocentní nárůst.

Krnáčová i Kislingerová se se starosty sešly ještě v pátek. „Paní náměstkyně nás tam začala bombardovat. Že nemáme žádný právní základ a tak dále. Myslel jsem si, že jsme někde před 30 lety, v době, kdy si vyhrneme rukávy a jdeme do toho. Podle mě poprvé zažila situaci, kdy proti ní vystoupilo tolik lidí,“ popsal atmosféru na jednání místostarosta Korseska. 

K vyjednávání o rozpočtu se po páteční napjaté schůzce vyjádřila v tiskovém prohlášení také primátorka Krnáčová. Její slova ale znějí, jako by ani žádný konflikt neexistoval. „Po celou dobu se snažím se všemi starosty aktivně komunikovat, proto jsem i ráda, že jsem je mohla přivítat zde v rezidenci,“ uvedla.

Starostové dostali 14 dní na zaslání připomínek. Shodli se, že pošlou stejné, které na svůj Facebook už teď vyvěsil místostarosta Prahy 2 Jan Korseska. O rozpočtu ještě bude hlasovat zastupitelstvo.

Dnes jsem se za Prahu 2 zúčastnil jednání, které mělo neuvěřitelný náboj. Nejsilnější uskupení, jaké se v Praze může sej...

Posted by Jan Korseska on 15. říjen 2015