Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) v pátek neodvolala generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. O budoucnosti firmy bude vedení podniku jednat s pražskými radními. Řekl to primátorčin náměstek a předseda dozorčí rady Petr Dolínek (ČSSD). Další jednání dozorčí rady se uskuteční 21. října. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) minulý týden řekla, že by měl Ďuriš v čele největší městské společnosti v zemi skončit.

„K odvolání ředitele dnes nedošlo. Dozorčí rada bude nadále jednat o budoucnosti firmy s vlastníkem, tedy městem. Do dalšího jednání dozorčí rady očekávám standardní fungování podniku včetně jeho ředitele,“ řekl Dolínek. Valnou hromadu DPP tvoří jedenáctičlenná rada hlavního města.

Krnáčová minulý týden obvinila Ďuriše z manažerských chyb. Podle neoficiálních informací ale o výměnu ředitele podniku usiluje šéf ANO Andrej Babiš. Server Neovlivní.cz ve čtvrtek uvedl, že Babiš kvůli výměně ředitele v úterý apeloval na členy zastupitelského klubu pražské ANO.

Rozpočet DPP oproti loňsku zatížilo například zprovoznění prodlouženého úseku metra A z Dejvic do Motola a rovněž rozhodnutí města zlevnit o zhruba 1000 korun roční kupony, což přinese DPP ztrátu v řádu stamilionů.

Ďuriš, který bude příští týden ve funkci dva roky, pochybení už v uplynulých dnech odmítl. Dolínek, který dnešní jednání rady svolal, tvrdí, že nejlepším řešením by bylo vypsat otevřené výběrové řízení. V něm by Ďuriš pozici mohl obhajovat, ten se ale do případného tendru odmítá hlásit.

Proti případnému odvolání Ďuriše se postavili někteří odboráři. Podle jejich vyjádření je Ďuriš nejkvalitnějším ředitelem, kterého podnik od smrti někdejšího šéfa Milana Houfka v roce 2005 měl. Odboráři dokonce pohrozili městu stávkou.

Dopravní podnik, který zaměstnává přes 10 000 lidí, ekonomicky tíží řada smluv z minulosti. Potýká se mimo jiné s kontraktem na dodávku tramvají za zhruba 19 miliard korun. Po nedávno dostavěném prodloužení metra A, které provázely potíže, jej čeká stavba nové linky metra D. Náklady budou kolem 50 miliard korun.

Fotogalerie
5 fotografií