Chcete ráno z Holešovic dojet tramvají na Václavák, na Těšnově ale zjistíte, že kvůli opravě kolejí na nedaleké křižovatce je nejen zde vše jinak: částečně tu nejezdí auta, zatímco tramvaje divných čísel jezdí zcela neznámými trasami, nikdy ale ne tam, kam potřebujete. Samozřejmě aniž by vás někdo adekvátně informoval, jak to v Praze umíme. I když: například na Těšnov poslali mladého informátora ve vestě, ten si ale radši odskočil do KFC. Ani on se na to nemohl dívat.

Pak chcete pro změnu z Holešovic vyjet autem, ale taky nemůžete, protože celý den stojí celá trasa kolem Vltavské a kilometr pojedete dvě hodiny. A když se ze zoufalství rozhodnete objet to přes Karlín, zjistíte, že ze Žižkova musíte objet i téměř celé Vinohrady, protože i tady si někdo řekl, že nám udělá život hezčí a najednou je taky celé opraví.

Načež z Vinohrad téměř nesjedete do Nuslí, protože zavřeli i Tylovo náměstí. A pro jistotu kopou i na Smíchově, na Proseku a na Malé Straně, protože když už kvůli opravám kolabuje MHD, měla by současně s ní kolabovat i automobilová doprava. Dva v jednom, říká se tomu občas v reklamě. Ze zoufalství jedu vinohradskou jednosměrkou v protisměru a úporně přemýšlím, která z politických stran měla totální dopravní masakr v programu, nemůžu si ale vzpomenout.

Ano, vím: když v Praze zaprší, kolabuje doprava. A teď jsme na déšť zoufale čekali tak dlouho, že bychom měli i totální dopravní zácpu a chaos vlastně slavit. Navíc dotace na opravy je vždy potřeba vyčerpat do určitého data, takže bez masakru bychom okrádali sami sebe. Přesto si říkám, jestli by někdo opravdu nemohl o opravách silnic, chodníků i tramvajových kolejí aspoň trochu přemýšlet? Třeba že by tím nezastavil celé víc než milionové město?

Místo na program politických stran si teď celkem jasně vzpomínám na film Volný pád. Pamatujete? I v něm sedí legračně ostříhaný a strašidelně vyhlížející Michael Douglas v nekonečné dopravní zácpě, protože někdo podobně jako Prahu rozkopal letní Los Angeles. I on přemýšlí nad dopravním masakrem a nefunkčním městem tak dlouho, až mu z toho trochu rupne v hlavě a zabije pár lidí. Mám dojem, že ani v Praze k tomu není moc daleko.