Podle Abigail Schaeffer z firmy Copa Retail, která palác vlastní, byl právník Zoufalý nekvalitní a natvrdlý. Nechtěl totiž přistoupit na dohodu, kterou jednatelka Schaeffer navrhovala – tedy že město zaplatí na nájmu o 500 milionů méně, když se magistrát vzdá u Škodova paláce předkupního práva.

Podle Zoufalého je ale takový návrh nesmyslný. Praha by se prý měla dál soudit. Ne se tedy vzdát možnosti palác koupit výměnou za to, že za nájem během 20 let utratí jen čtyři miliardy místo čtyř a půl. „Je lepší nemít ani Škodův palác, ani peníze vynaložené za nájem? Na takovou blbost nikdo rozumný nemůže skočit,“ říká právník Zoufalý v rozhovoru pro Blesk.cz.

Jednatelka Abigail Schaeffer říká, že jste byl nekvalitní a spíš než tvrdý jste byl natvrdlý. Proč jste takový byl?

Zda je právník kvalitní, či nekvalitní, o tom hovoří výsledky jeho práce, nikoliv kolik musí ročně uhradit za uvádění v prestižních ročenkách. Natvrdlý právník je to samé jako přihlouplý právník a to je snad pro druhou stranu výhoda, tak nevím, proč nás paní Schaeffer nechce.

Spory o snížení nájemného jste prohráli. Nepřipadá vám logické, že primátorka už nechce jít soudní cestou a raději preferuje smír, kterému je nakloněna i protistrana?

Nic jsme neprohráli, složitý spor v první instanci teprve krystalizuje. Paní primátorka si patrně nepřečetla ani rozsudek soudu, ten nám dal plně za pravdu, avšak pak usoudil, že v tomto případě malý pronajímatel proti tak velké Praze nemůže zneužít skutečnosti, že již neexistuje v centru Prahy druhý volný Škodův palác. Nepřihlédl už k tomu, že někdo něco má jako jediný a že si nasmlouvá dvojnásobnou cenu. Pokud paní primátorka chce jednat jako uvážlivý hospodář, tak jí nezbude než změnit názor a neuzavírat nevýhodný smír.

Proč pro vás nebylo přijatelné, že se ze smlouvy vyškrtne předkupní právo a Praha tím ušetří na nájmu půl miliardy?

Odpovězte si sám. Do konce nájmu máte na nájemném zaplatit řekněme ještě přes 2,5 miliardy korun a můžete za jeho koupi zaplatit to, co nabízí někdo jiný, tedy třeba jen 2 miliardy. Měl jsem snad tehdy přesvědčovat pana primátora Hudečka, že je lepší nemít v roce 2026 ani Škodův palác, ani peníze vynaložené za nájem? Na takovou blbost nikdo rozumný nemůže skočit.

Primátorka kritizuje proces, jakým jste byli vybráni, abyste zastupovali Prahu. Byli jste opravdu jen osloveni někým z rady a žádné výběrové řízení neprobíhalo?

K zastupování Prahy jsme byli přizváni poté, co jsme přes půl roku spolu s další advokátní kanceláří hledali možná právní řešení. My jsme zohlednili i okolnosti při uzavření smlouvy a navrhli jsme postup pouze ke zneplatnění výše nájemného, což se na radě probíralo třikrát nebo čtyřikrát. Je proto logické, že rada pověřila nás s odpovědností za zvolený právní postup. Při výběrovém řízení by neměla ani jistotu, že zakázku nezíská ještě s nižší cenou advokátní kancelář nastrčená protistranou.

Jak probíhalo vypovězění smlouvy s Vaší kanceláří?

Komunikovala s vámi tehdy primátorka? Na možnost vypovězení smlouvy jsem byl upozorněn ředitelkou magistrátu asi 2 dny předem. Paní primátorka s námi nikdy nekomunikovala, já jsem jí však i přímo některé informace zasílal.

Jednali jste vůbec s primátorkou během posledních několika měsíců?

Ne.

Jak hodnotíte chování primátorky Krnáčové v případu Škodova paláce?

Mám značné pochybnosti, pokud jde o její zodpovědný přístup ke kauze. Navíc je poněkud naivní ve své slepé důvěře, jak to paní Schaeffer myslí s ní, Prahou a Pražany dobře, když je ochotná z nájemného, které dnes činí 253 milionů ročně, slevit 500 milionů. Tržní nájemné bylo v roce 2006 dle znalce sotva 90 milionů.

Jaké řešení v kauze Škodův palác je podle vás pro město nejvýhodnější?

Jak chtěl primátor Hudeček – napřed ať se ujasní a rozhodne, kde bude mít magistrát sídlo po roce 2026, a do té doby buď pokračovat ve sporu, využít předkupního práva, či uzavřít smír. Možná že protistrana pochopí i dříve, co jí lze z její riskantní transakce ještě zachránit, a učiní nabídku, která se neodmítá. Praze už nehrozí žádná horší újma než ta, že zatím bude nadále platit nekřesťanský nájem v plné výši, bez rizika větší ztráty v budoucnu, a nikoliv již trochu snížený, avšak se zmíněným rizikem.