Průměrné koncentrace všech důležitých ukazatelů znečištění na přítoku do čistírny jsou nejvyšší za posledních šest let. „Přes veškerou dlouhodobou snahu provozovatele, České inspekce životního prostředí, a vodoprávního úřadu jsme doposud původce této zátěže neidentifikovali. Jedná se pravděpodobně o zdroj nelegálního původu,“ uvedla radní Jana Plamínková.

Přestože provozní systémy ÚČOV pracují na plný výkon a do technologické linky je dávkováno maximální možné množství speciálních chemikálií, není čistírna schopna se s tímto zvýšeným zatížením dlouhodobě vyrovnat. Kvůli narušení čistícího procesu dostoupila koncentrace znečištění v ukazateli „celkový dusík“ maximálního povoleného limitu a PVK byly nuceny vyhlásit havárii I. kategorie.

Samotné Pražany havárie v tuto chvíli neohrožuje. „V těchto koncentracích obyvatelům Prahy nehrozí žádné nebezpečí,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

ÚČOV byla na Císařském ostrově uvedena do provozu v roce 1966. V 80. a 90. letech 20. století byla rekonstruována, zejména byla navýšena její nedostačující kapacita. Nyní Praha chystá její další obnovu, konkrétně výstavbu nové vodní linky. Ta by měla být do zkušebního provozu spuštěna v prosinci 2017.