Nejstarší a nejdelší dálnice, která vede skrz Českou republiku. To je dálnice D1 a past pro řidiče v jednom. Jakmile se začne opravovat, stojí se. Jakmile se stane nehoda, stojí se. A jakmile se začne zhušťovat provoz, znamená to, že se brzo bude stát.

I proto se rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic zveřejnit pro řidiče aktuální grafy o provozu na dálnici D1. Řidiči si na nich mohou zjistit, jak se jede na čtyřech místech. První záchytný bod je 12,71 kilometr, tedy výjezd a vjezd do Prahy. Druhý se nachází na 96,23 kilometru – tedy necelých 10 kilometrů před zúženým a opravovaným úsekem Větrný Jeníkov – Jihlava. Třetí úsek, 185,12 kilometr, se nalézá před Brnem a poslední 207,20 kilometr je za Brnem u obce Tvarožná.

Blesk pro vás vybral tři nejdůležitější grafy – vjezd do Prahy, situace uprostřed dálnice a vjezd do Brna…

Kdy se vydat na dálnici D1? Tady je odpověď!
Autor: Infografika - S. Jurčáková

Grafy informují i o rychlosti: Nejodvážnější jsou řidiči před Prahou!

Grafy kromě počtu vozidel ukazují i průměrné rychlosti, které radar naměřil. Suma sumárum to vychází tak, že nejrychleji jezdí řidiči před Prahou – konkrétně při vjezdu do Prahy. Průměrná rychlost v devět hodin večer je zde 137 km/h. V tu dobu se zde za hodinu vyskytne 1405 aut. Nejnižší rychlost naopak naměřily přístroje na 96, 23 kilometru ve směru na Brno v 10:00 – 62 km/h. Že by kolona?

Tady si to můžete zjistit sami

Pokud vás zajímá situace na zbylých úsecích, podívejte se zde.