Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svatomartinské slavnosti v Praze: Kam vyrazit na husu a víno?

/
  • Svatomartinský průvod na Karlově mostě
    10. listopadu 2023 ● 12:26

    Už o víkendu nás čekají Svatomartinské slavnosti. V sobotu 11. listopadu v 11 hodin se poprvé otevřou lahve se svatomartinským vínem a na stoly se začnou servírovat husy, kaldoun, paštiky a další dobroty. V Praze se o víkendu chystá řada akcí a festivalů spojených se svátkem svatého Martina. Kde tedy mají tu nejvypečenější husičku a kolik za ni zaplatíme?

  • 1.

    Svatomartinský průvod

    Svatomartinský průvod na Karlově mostě
    Autor: Pražské Benátky

    11. listopadu 2023 v 11 hodin, 11 minut z 11. pilíře Karlova mostu vyjde průvod svatého Martina z Tours na bílém koni. Průvod povede jedenáct hus, které požene 11 husopasek. Na bílém koni pojede svatý Martin v oděvu římského vojáka. Za ním pojede koňský povoz plný sněhu a setnina římských vojáků. Průvod slavnostně přejde přes Karlův most na Křižovnické náměstí, kde první sněhovou nadílku předá purkmistru pražskému.

    Součástí této akce budou i divadlení představení, středověký trh v prostoru Křížovnického náměstí a prohlídky Muzea Karlova mostu zdarma.

  • 2.

    UMtrh – Svatomartinské hody a Staroměstský jarmark

    UMtrh – Svatomartinské hody a Staroměstský jarmark
    Autor: UMtrh

    UMtrh  je nejen umělecký rukodělný trh s malým street food festivalem, kde nebude chybět výborné jídlo i pití, tedy vypečené husy a mladé martinské víno. Zábavu dokreslí zpěvačky a hudebnice z konzervatoře Jaroslava Ježka. Pokaždé nechybí tvůrčí koutek. Na trhu se setkáte se spoustou šikovných ART českých tvůrců, kteří budou prodávat své výrobky.

  • 3.

    Svatomartinské posvícení v Archeoparku Liboc

    Svatomartinské posvícení v Archeoparku Liboc
    Autor: Archeopark Liboc

    V Archeologickém parku v Liboci proběhne v sobotu od 11 hodin svatomartinské posvícení. Mimo jiné bude připravena ukázka ze života sv. Martina v podání příslušníků X. legie, ukázky výcviku římské armády, zbraní a zbroje. Těšit se můžete na svatomartinskou husu a další tradiční pochoutky, svatomartinské víno a pivní speciál.

  • 4.

    Svatomartinský lampionový průvod.

    Svatomartinský lampionový průvod.
    Autor: Skautské středisko Maják Praha

    Skautské středisko Maják Praha vás zve na tradiční Svatomartinský lampionový průvod, který se uskuteční v sobotu od 15:15 na Vyšehradě. Kromě průvodu bude možné navštívit vyšehradskou rotundu svatého Martina a připravena bude i další zábava pro děti.

  • 5.

    Letenská husa a Košt svatomartinského vína

    Vyhlídka ze střechy Národního zemědělského muzea, červen 2020.
    Autor: Blesk:David Malik

    Každoroční slavnost spojená s řízenou degustací svatomartinských a mladých vín předních moravských a českých producentů, prezentacemi, ochutnávkami a prodejem vína a různých gastronomických specialit. Na muzejním dvoře můžete ochutnat svatomartinskou husu a kaldoun připravený Asociací kuchařů a cukrářů ČR. 

    Těšit se můžete také na cimbálovou muziku Slováckého krúžku v Praze, výtvarnou dílnu jejíž součástí bude i výroba vinného moštu, oheň, kde si budete moct opéct nějakou dobrotu.

    Spolek archaických nadšenců ze Sebranic předvede ukázku draní peří. Zúčastnit se můžete také jejich tvořivé dílny, ve které se naučíte s peřím pracovat při výrobě peroutky neboli mašlovačky.

  • 6.

    Svatomartinský přípitek

    V pražské botanické zahradě už sklidili víno z vinice svaté Kláry.
    Autor: Klára Hrdá, Botanická zahrada hl. m. Prahy

    Vinotéka na Vinici sv. Kláry je místem oslavy vína z nové sklizně. Přijďte i letos ochutnat mladá vína a poodhalit tak kvalitu nového ročníku. Již tradičně vás Pražská botanická zahrada v Praze Troji zve 11. 11. v 11 h ke slavnostnímu otevírání Svatomartinského vína, z vinařství Mádl.

  • 7.

    Svatomartinská slavnost na Jiřáku

    Svatomartinská vína
    Autor: Hynek Zdeněk

    Okoštovat mladá martinská vína bude možné i v sobotu na náměstí Jiřího z Poděbrad. A chybět nebude samozřejmě ani dobré jídlo. Husa je samozřjmostí, ale těšit se můžete i na chleba se škvarkama, paštiky, držkovou, klobásy, jitrnice a milovníci sladkého jistě ocení i martinské rohlíčky. Pro děti bude v Infocentru připravená zábava v podobě dílniček.

  • 8.

    Svatomartinské slavnosti a pečená husa

    pečená husa
    Autor: iStock

    Na náplavce proběhne již tradiční svatomertinská degustace. Svá mladá vína představí 23 českých a moravských vinařství. Kromě Svatomartinských vín se můžete těšit na zajímavou doprovodnou gastronomii jako je tradiční husí pečínka s knedlíkem, lokši nebo těstovinami, husí kaldoun, pečená stehýnka, sádlo a další husí pochoutky.

  • 9.

    Karlínská husa

    husobrani
    Autor: archiv

    Husí hody na Karlínském náměstí se letos budou konat v neděli 12. listopadu. ěšit se můžete na spousty voňavých husích specialit a samozřejmě nebudou chybět mladá a Svatomartinská vína od těch nejlepších vinařství. Do taneční nálady vás dostane kapela Lovesong Orchestra, která pro vás vystoupí od 13:00.

  • 10.

    Husí menu v restauraci

    Husí hody nabízí i řada restaurací
    Autor: iStock

    Pikud toužíte po klasice, tedy čtvrtku husy, zelí a knedlík nebo lokše, zřejmě nebude problém takové menu v Praze sehnat. Nabízejí ho prakticky všechny restaurace, takže stačí nakouknout do té, co máte nejblíž. Martinské hody jsou ale velice oblíbené, proto je lepší si udělat rezervaci co nejdřív.  S předkrmem, polévkou, hlavním chodem a dezertem byste se pohodlně měli vejít do tisícovky.

    Řada restaurací však nabízí husí hody v moderní podobě. Třeba restaurace Vinohradský parlament nabídne husí knedlík. Respektive bramborový knedlík plněný konfitovaným husím masem, pečeným listovým červeným zelím, karamelizovaným rakytníkem a ořechovou drobenkou. Milovníky fastt foodu zase potěší moderní variaci na langoš s trhanou husou, zelným salátem a klobásovou drobenkou.

    Video
    Video se připravuje ...

    Svatomartinská husa pečená 5 hodin Videohub/recepty

    Kde jinde si dát husu než v restauraci Bohemia goose. Podnik kromě klasiky nabídne třeba husí srdíčka s lokši a fenyklovým salátem, husí játra servírovaná v teplém sádlovém výpeku nebo burger s trhaným husím masem.

    Některé podniky také nezapomínají ani na vegetariány, kteří by si chtěli užít svatomartinské hody. Ideální volbou je nedávno znovuotevřený hotel Alcron se svoji vyhlášenou kuchyní. Vegetariáni zde mohou ochutnat například houbovou paštiku, krémovou houbovou polévku, korálovce s červeným zelím, bramborovými lokšemi a žloutkovými knedlíčky.

    Fotogalerie
    14 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Celebrity-chachacha: Jen se nažerte k prasknutí . těší se na vás:
Hostinský
Lékař
Hrobník

(10. 11. 2023 12:47)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy