Každý pražský duch či stín, nechce slavit Halloween, sundá dýni ze svíčky a jde slavit dušičky!“ S tímto heslem vyrazila strašidla od Prašné brány směrem k druhému břehu Vltavy. V čele průvodu kráčel například více než dvoumetrový kostlivec, Genius Loci Pragensis neboli duch Prahy, bezhlavý trubač, hampejznice ale i turecký obchodník.

Do průvodu se vedle heců v kostýmech strašidel zapojilo přes sto dětí a rodičů v kostýmech i bez nich. Příběhy pražských strašidel ale napjatě poslouchali i náhodní kolemjdoucí. Účastníci průvodu vyrazili v 18 hodin od Prašné brány a po 20 hodině doputovali na Jánský vršek na Malé straně, kde na ně čekala ohnivá show. S účastníky průvodu se cestou podělili o své příběhy, mezi prvními se představil kostlivec, který ještě v dávných dobách přišel o život v Celetné ulici.

Kostlivec z Celetné

„Sloužil jsem u svého pána, který byl váženým profesorem zde v Karolinu. Byl to uznávaný doktor, ale i podivín. Měl totiž sbírku nejrůznějších kostlivců,“ vysvětlil kostlivec účastníkům průvodu. Podivínský profesor měl mít ve sbírce kostru hrbáče, kostru, která měla kosti jako špejle, nebo kostru, která měla hlavu jako štoudev. Jednoho dne však projevil zájem o kostru svého přerostlého sluhy.

„Já měl hluboko do kapsy a on mi nabídl třicet zlaťáků. Samou radostí jsem to šel oslavit, obrazil jsem spoustu hospod, až jsem nevěděl, kde jsem a jak se dostat domů. Byla tuhá zima, a jak jsem byl dlouhý, tak jsem si lehl na zem. Ráno mě našli jako kámen,“ pokračoval kostlivec. Od té doby jej můžou odvážní Pražané spatřit, jak po půlnoci žebrá od studentů, aby se za třicet zlaťáků znovu vykoupil.

Video
Video se připravuje ...

Strašidla z pražských pověstí se v předvečer dušiček vydala na průvod Prahou Blesk

Rozverná dívka, které nebylo nic svaté

V Celetné ulici společně s kostlivcem straší i mnich s hampejznicí. Podle pověsti se mezi nemrtvé dostali společně. „Byla to mladá krásná rozverná dívka, které nebylo nic svaté. Jednoho dne potkala kněze, kterému se celá odhalila,“ zavzpomínal kněz na nešťastné setkání. Její chování kněze prý natolik pohoršilo, že se po ní ohnal svým křížem, aby jí vyhnal z hlavy všechny nemravné myšlenky.

Postavy z pražských pověstí se v předvečer dušiček prošly Prahou. Po cestě vyprávěly lidem své příběhy
Autor: Blesk:Kopáč Karel

„Jenže máchl tak prudce, že jí společně s nemravnými myšlenkami z hlavy vyhnal celý mozek. Z hrůzy nad tímto činem padl na kolena a ranila jej mrtvice,“ vyprávěl kněz svůj nešťastný osud. Od té doby se s hampejznicí po nocích nahání v pražských uličkách.

Krása pražských pověstí

Muzeum pražských strašidel a pověstí, které průvod pořádá, letos oslavilo patnácté narozeniny. Průvod strašidel je tak už dlouholetou tradicí, jeho hlavním smyslem je připomenout krásu pražských pověstí, ale také že není zapotřebí slavit zahraniční svátek Halloween, když k českým tradicím patří Dušičky. V průvodu se kromě pražských strašidel objevovaly i kostýmy čertů, vodníků a dalších českých pohádkových postav. Nechyběly ale ani čarodějnice, duchové a jiné příšery.

Fotogalerie
23 fotografií