Ve čtvrtek 12. října byla zahájena výstava fotografií k jubilejním 88. narozeninám českého uměleckého fotografa Jana Saudka. Výstava probíhá ve 3Kino Art Pasáži na adrese Vodičkova 30 v prostoru, který dříve fungoval jako čínská restaurace. Kurátor této výstavy Jindřich Skácel popsal prostor jako „punkersky–specifický“.

Jan Saudek si udržuje dobrou náladu a při zahájení výstavy přidal k dobru i pár prvorepublikových vtipů. Také rád vypráví, že zažil a viděl všechny prezidenty. V kočárku se potkal i s T. G. Masarykem, když s ním šla chůva na procházku. Tehdy už bývalý prezident vyrazil na projížďku se svým podkoním, který prorokoval, že z něj i jeho dvojčete budou vojáci. Podkoní se tehdy zmýlil a ze Saudka se stal umělecký fotograf světového formátu.

Sám Jan Saudek se focení věnuje celý život. Fotografem se i vyučil. „Mě lákalo všechno, ale to fotografování do toho patří. Ale je pravda, že když jsem poprvé fotil akt, tak jsem při tom omdlel. Ztratil jsem vědomí, protože jsem viděl poprvé nahou ženskou,“ vzpomíná Saudek. Tehdy mu bylo 15 let.

Co rád fotil?

Jan Saudek fotil nejen akty, svými slovy fotil všechno – rád fotil i vlastní děti, které jsou také na několika fotografiích na výstavě.

Nejvíc ho ale bavilo fotit ženy. „A to už mě trochu přešlo, ale mám k tomu pořád obrovský obdiv,“ sdělil Saudek Blesku. „Ženská je zázrak, protože jim vděčíme za svůj život. A který chlap to neví, tak je strašný hovado,“ dodává.

Oblíbená fotka

Při focení se nezaměřoval pouze na lidi v určitém věku a s vybranými proporcemi. Fotil zkrátka všechny. Na výstavě je k viděni i Saudkova oblíbená fotografie s názvem „The Girl I Loved“. Jedná se o akt dívky, které oheň popálil levou část těla v důsledku čehož přišla o ruku i nohu. „Byla skvělá, pořád na ni vzpomínám,“ sdělil Jan Saudek Blesku.

 „Já sem byl několikrát v Jedličkově ústavu jako host a některé holky jsem fotil a bylo to úžasné,“ vzpomíná Saudek.

Kde: 3Kino Art Pasáž, Pasáž U Nováků, Vodičkova 30, Praha 1

Kdy: 12. 10. - 17. 11. 2023

Za kolik: zdarma:

Fotogalerie
15 fotografií