Je jich tolik, kolik odstínů světla nabízí slunce nad českými a moravskými vinicemi. Jejich plody v tekuté podobě milujeme – podle průzkumů už dávno víc než pivo! Už jsme také prý přišli na chuť kvalitním vínům. Pravidelně si ho dopřávají čtyři z pěti Čechů, nejčastěji dvě skleničky bílého původem z naší země. Tajemství moku, jehož historie se začala psát už kolem roku 8000 př. n. l., odhalil Blesku sommelier Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín. Ještě předtím však vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Mezi 182 českými a moravskými vinaři i mezi rekordními 1460 soutěžícími víny se absolutním šampionem Krále vín stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb, Vinařství Filip Mlýnek, Dolní Dunajovice.

Video
Video se připravuje ...

I bez meče a koruny Král vín pasoval do vítězného stavu to nejlepší, co vzniklo v rukou českých a moravských vinařů. Tajemství lahodného moku pak Blesku odhalil sommelier Branko Černý. Blesk – Ivan D. Hladík, Jan Jedlička

Jaký je vlastně smysl Krále vín? „Vytvořit krátké spojení mezi konzumentem a vinařem,“ řekl Černý Blesku. „V rozšířené verzi je to celoroční práce, kdy se snažíme představovat vína, hodnotit vína, ukazovat vína v podobě jak naturální na jednotlivých koštech, tak samozřejmě v podobě tištěné, elektronické, v sociálních médiích... V podstatě úplně všude.“ Jedním z vrcholů největšího českého vinařského projektu je hledání toho NEJ vína. Čtyři pětičlenné poroty složené z předních vinařů, sommeliérů a degustátorů je hodnotí v celkem jedenácti kategoriích. Unikátním prvkem celého projektu je pak tzv. mastertasting, kdy porota ve svém závěrečném sezení vybírá z vítězů jednotlivých kategorií šampiona celé soutěže – naživo, před zraky návštěvníků. Chtěli byste také ochutnat? Budete mít příležitost!

Publicista, ale i hodnotitel a zejména sommelier Branko Černý prozradil v Podcastu Blesku některá tajemství vína.
Autor: Blesk – Karel Kopáč

Už v tuto chvíli startuje vinná roadshow. „Ony jsou dokonce dvě,“ říká Černý. „Jedna se jmenuje Královské košty, kde formou pultové degustace ukazujeme 330 nejlepších vín.“ První zastávku bude mít košt ještě v létě ve Znojmě a Mikulově. „V listopadu a prosinci projedeme zbytek republiky. Je v plánu 12 míst od Plzně po Ostravu. A před Vánoci se vrátíme zpátky do Prahy,“ uvedl. Další roadshow nese název Turné krále vín. „Tam představuji 15 nejlepších vín formou řízené degustace, kde už nejsme ve velkých hotelových a kongresových sálech, ale ve vinotékách, vinárnách a v takovém komorním prostředí. Je to taková tříhodinová procházka tím úplně nejlepším, co se na Moravě a v Čechách produkuje,“ láká Černý.

Jaká je historie vinařství u nás, nové trendy v tomto oboru, ale třeba i to, že nízká cena vždy neznamená nízkou kvalitu, prozradil Černý v Podcastu Blesku. Mimo jiné i kdy je vhodná příležitosti pro konzumaci vín. „Kdykoliv!“ řekl s úsměvem a dodal pár tipů na vína, která se hodí k létu. „Červená vína jsou většinou hlubší s vyšším alkoholem a pocitově nás vedou někam k zimě. Růžová vína jsou většinou tou lehkou hravou záležitostí na jaro, na léto ke grilovačkám, na takové to zahradní posezení. Určitě preferujme vína s bublinkami. Jednoduché letní pití, to je frizzante a sofistikovanější jsou potom sekty,“ radí Černý a uzavírá: „Hledejme ve víně radost, hledejme v něm relaxaci, fajnové snoubení s pokrmem, protože pokrm s vínem vždycky chutná lépe.“

Korunovace reprezentanta Vinařství Filip Mlýnek za Championa soutěže.
Autor: Král vín

Nejlepší tuzemská vína

Absolutním šampionem Krále vín se stal Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb, Vinařství Filip Mlýnek, Dolní Dunajovice. Nejlepší kolekci vín přihlásilo vinařství Filip Mlýnek a nejvyšší bodové hodnocení, 93,8 bodů, získalo Chardonnay 2021 výběr z hroznů z Vinných sklepů Skalák v Kyjově. Vítězi jednotlivých kategorií soutěže Krále vín 2023 pak jsou: 1. Bílá vína extrasuchá – Ryzlink rýnský 2022 výběr z hroznů, Vitis Strážnice, 93,6 bodů. 2. Bílá vína suchá – Zuřivec, Ryzlink vlašský 2022 pozdní sběr, Filip Mlýnek, Dolní Dunajovice, 92,6 bodů. 3. Bílá vína polosuchá – Sylvánské zelené 2022 výběr z cibéb, Vinařství No.44, Dolní Dunajovice, 93,2 bodů. 4. Růžová vína a klarety – Merlot blanc de noir 2022 moravské zemské víno, Víno Zborovský, Velké Pavlovice, 90,0 bodů. 5. Červená vína – Rulandské modré Grand reserva 2018 výběr z hroznů, Vinařství Milan Vašíček, Prušánky, 92,2 bodů. 6. Bílá vína polosladká – Ryzlink rýnský JOANNES 2021 moravské zemské víno, Lambeck, Znojmo, 92,4 bodů. 7. Sladká vína – Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb, Vinařství Filip Mlýnek, Dolní Dunajovice, 91,6 bodů. 8. Perlivá vína bez rozdílu zbytkového cukru – Frankovka rosé frizzante 2022 moravské zemské víno, Vinařství u kostela, Polešovice, 90,4 bodů. 9. Šumivá vína bez rozdílu zbytkového cukru – Chateau Bzenec Brut 2018 jakostní šumivé víno, 90,0 bodů. 10. Organická vína – Ryzlink rýnský 2021 moravské zemské víno, Vinařství Barabáš, Strachotice, 88,4 bodů. 11. Velká vína – Chardonnay 2021 výběr z hroznů, Vinné sklepy Skalák, Kyjov, 93,8 bodů.

I o tom, jak uchovávat víno doma a kam se za dobrým vínem vypravit říká Branko Černý v novém dílu Podcastu Blesku:

Fotogalerie
24 fotografií