Koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou několikaletou letní akcí pražských symfoniků. FOK v zahradě vystoupil poprvé 21. května 1949 s dirigentem Václavem Smetáčkem. Koncerty v tomto areálu patřily v 50. a 60. letech k letním povinnostem orchestru. O jednom z nich napsal povídku Prokopnutý buben Bohumil Hrabal. Tradici se podařilo obnovit v roce 2014.

Ústředním motivem 89. sezony Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK bude Rok české hudby, díky kterému jsou výrazně zastoupeni čeští sólisté. V sezoně 2023/2024 se publiku představí houslista Josef Špaček a klavíristé Lukáš Vondrášek a Ivan Klánský. Zazní stěžejní skladby jako Novosvětská Antonína Dvořáka, Má vlast Bedřicha Smetany, Sinfonietta Leoše Janáčka nebo Hudba pro Prahu 1968 Karla Husy.

Slavné filmy a nenahraditelná Vltava

„Na letošním tradičním rozloučení s prázdninami ve Valdštejnské zahradě zahrajeme s FOK například Smetanovu Vltavu. To je dílo, které lze hrát téměř při každé příležitosti. A je to dobře, protože malí a mladí posluchači nám stále dorůstají a někteří ji uslyší poprvé,“ uvedl dirigent Kučera.

Filmová hudba bude ve Valdštejnské zahradě zastoupena melodiemi z filmů Gladiátor či Lawrence z Arábie. Z operního repertoáru zájemci uslyší předehru k opeře Síla osudu Giuseppe Verdiho. Také se představí mladý tenorista Daniel Matoušek, který je od minulé sezony sólistou Opery Národního divadla. „Mám radost, že naše pozvání přijal mladý tenor s velkou budoucností. Zazpívá několik neapolských písní včetně slavné skladby Santa Lucia,“ řekl Kučera.

Pražští symfonikové zahájí sezonu ve středu 13. září v Obecním domě koncertem se slavným houslovým virtuosem Maximem Vengerovem. Izraelský umělec sovětského původu zahraje Houslový koncert Johannesa Brahmse. FOK povede jeho šéfdirigent Tomáš Brauner.

Video
Video se připravuje ...

Pražský symfonický orchestr zahájil 88. sezónu koncertem ve Valdštejnské zahradě David Malík

Fotogalerie
40 fotografií