S úderem čtvrté hodiny odpolední se brány Metronome Prague Festivalu konečně otevřely. Festival tím tak byl ve čtvrtek konečně oficiálně zahájen, nepočítáme-li středeční otevírací koncert ukrajinského souboru Queens Orchestra a Davida Kollera. Pražané vzali festival ve čtvrtek doslova útokem.

Video
Video se připravuje ...

První den Metronome Prague festivalu. (22. červen 2023) Daniel Šesták

Pozvolný začátek

Lidé podle redaktora Blesku, který byl na místě, sháněli a prodávali lístky dokonce přímo ve Stromovce před vchodem do areálu. Na hlavním pódiu festivalu Metronome Prague zazněly na úvod písně Mekyho Žbirky v podání jeho syna Davida a kapely Midi Lidi, které sklidily obdiv. Speciální program se věnoval Mekyho „elektronickému období“ složeného ze skladeb z jeho alb Nemoderný chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. Každou z písní doprovodila speciální projekce.  

V areálu byla od počátku ze všech koutů cítit uvolněná nálada, a to i navzdory třicítkám, které v Praze panovaly. 

„Jsme tady sotva hodinu, ale už teď víme, že to bude super. Seznamujeme se s areálem a ten na mě udělal obrovský dojem, je tady všeho hodně, barů, jídla, míst, kde si odpočinout, je to zkrátka super. Začíná mě mrzet, že jsem tu jen na dnešek, chtěla jsem slyšet hlavně Jamiroquai, je to jedna z mých nejoblíbenějších kapel,“ řekla Blesku Tereza (37). Ani jí parné počasí nevadilo, byla ráda že zatím nedošlo na bouřku, kterou předpovědi slibovaly na pokročilejší noc. To ve středu měli návštěvníci pech. Těsně před zahajovacím koncertem se totiž spustila průtrž mračen.

Aurora i PSH

Před sedmou hodinou zahájila své vystoupení norská zpěvačka Aurora. Před hlavním pódiem se na její koncert shromáždil doposud největší dav. Nejzavilejší fanoušci nadšeně křičeli přímo pod pódiem, jiní zase chtěli vzpomínku zachytit na co nejlepší fotce. Něžná blondýna dokázala na publikum zapůsobit svými tklivými písněmi.

Od osmé hodiny pak na pódiu, které je vyhrazené rapu, začali řádit PSH v čele s rappery Orionem a Vladimirem 518. Ještě předtím si jejich fanoušci mohli prohlédnout dokument, který vypráví příběh legendárního pražského rapového uskupení. Fanoušci v davu se nebáli ukázat svou energii, již od prvních písniček, přičemž zahájení se neslo v duchu jejich nejkultovnější písně Planeta Praha. Mezi jednotlivými skladbami moc nemluvili, sázeli jednu za druhou. „Máme jen hodinu, musíme tam toho narvat co nejvíc,” komentoval to známý rapper Vladimir 518. Jako host vystoupil hudebník 7krát3, který spolu s Vladimirem 518 popřál Orionovi k jeho středečním narozeninám. Příznačně mu věnovali kolo značky Orion.

Video
Video se připravuje ...

Metronome Prague festival, den první a vystoupení českých PSH. (22. červen 2023) Daniel Šesták

Hlavní hvězdy večera

Hlavní hvězdou čtvrtečního večera byla britská kapela Jamiroquai. Ta měla původně vystoupit ve 21:30. Jenomže kvůli nepříznivé prognóze počasí organizátoři trošku čachrovali s časem a formace se na pódium vrhla už v devět. 

Přinesla hudební show na pomezí funky, acid jazzu, soulu, rocku, diska i elektra. Lídrem skupiny je zpěvák a skladatel Jason Kay, který na pódium dorazil v černé indiánské čelence. Připomněl tím, že jméno kapely se zrodilo spojením názvu kmene Irokézů a multivýznamového slůvka „jam“.

Fanoušci kapely zaplnili pláň před hlavním pódiem ještě před začátkem samotného koncertu. Ti největší nadšeně skandovali, než se hudebníci vůbec objevili na pódiu. Kapela přilákala snad všechny věkové skupiny, v prvních řadách se tlačili teenageři, dospělí, ale i menší děti a starší lidé. Celý dav se začal pohybovat do rytmu ihned, jak zazněly tóny první písně. Po jejím konci se ozval masivní potlesk a nadšené výkřiky. Skvěle naladění byli evidentně i samotní hudebníci, dav jim ihned při nástupu na pódium vykouzlil úsměv na tváři. 

„My se jednoznačně nejvíc těšíme na Jamiroquai, jsme místní, jsme rodilí leteňáci a je to pro nás hlavně srdcová záležitost. Jsme strašně rádi, že se tady taková akce odehrává. Máme velký vztah i k tomu samotnému prostoru. Dlouhou dobu se nevyužíval, přitom jsme tady dříve zažili úžasné muzikály. Pro mě osobně je nejdůležitější, že se ten prostor oživil. Když si třeba vzpomenu, jak tady dřív vypadaly záchody, byl jsem dnes až dojatý. Ono to zní jako drobnost, ale jsou to věci, kterých si člověk všimne a to, že to tu žije, že se ten prostor používá je prostě úžasné,“ vyznali se ze svých pocitů nedlouho před koncertem Jamiroquai Adam s Františkem (30 a 31).

Přišel i prezident

Po setmění se v sekci VIP objevil i prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Poslechnout si přišli hlavní hvězdy večera - právě britské Jamiroquai. Stejně jako ostatní na něm bylo znát, že se dobře baví, i když hodně konverzoval s lidmi, kteří za ním přicházeli. Pozdravit jej podle redaktorky Blesku přišla i bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

V první den konání Metronome Prague Festival zavítal na Výstaviště i prezident Petr Pavel. (22. červen 2023)
Autor: Renata Matějková

Ruppert v sukni

Ruppert v sukni Hned po Jamiroquai, krátce po jedenácté, vystoupila se svou ikonickou show v uzavřené budově Ploom Moon Clubu kapela Monkey Business v čele se zpěvákem Matějem Ruppertem a zpěvačkou Terezou Černochovou. Početné publikum je už před začátkem vyvolávalo hlasitým potleskem a pískáním a jeho nadšení i přes pokročilou hodinu neuvadalo, ba naopak. Ruppert i další mužští členové kapely nastoupili opět - jako už několikrát předtím - v dámském oblečení, měli na sobě džínové sukně, což vzhledem k teplotě, která v sále panovala, mohlo být jedině plus.

V projektu s názvem Monkey Business Spexial se objevil také Dan Bárta, který spolu s Ruppertem procítěně zazpíval známou píseň Piece of my Life. Na pódiu se ukázal také Ota Klempíř a Michael Viktořík z J.A.R.  Nechyběla ani rozšířená dechová sekce, která dala celému koncertu pořádný šmrnc. „Jamiroquai jsme kdysi dělali předskokany. A dnes...,“ řekl v žertu zpěvák Matěj Ruppert s narážkou na to, že tentokrát Jamiroquai hráli jako první. Ruppert po celou dobu publikum do písní zapojoval, nechal ho zpívat refrény, konverzoval s ním a nestyděl se dokonce ukázat, co má pod sukní! Velkolepá energická show trvala až do tři čtvrtě na jednu, kdy se „Mankáči“ rozloučili za bouřlivého jásotu písní My friends. Ruppert konstatoval, že to byl jeden z nejlepších koncertů, které kapela zažila.

Metronome Prague festival otevřel své brány. Hned první den se na Výstaviště nahrnuly davy lidí. (22. červen 2023)
Autor: Renata Matějková

Volný čas

Myslelo se i na děti, které zrovna netančí do rytmu hudby. Na Výstavišti si mohou například vyzkoušet jízdu ve skateparku pod dohledem instruktora. V dětské zóně si na plátně mohou také například vyzkoušet malování sprejem, ale i spoustu různých sportů.

Metronome Prague festival otevřel své brány. Hned první den se na Výstaviště nahrnuly davy lidí. (22. červen 2023)
Autor: Renata Matějková
Fotogalerie
102 fotografií