Pod taktovkou jedné z největších osobností současné architektury Winyho Maase vytvořili studenti architektury unikátní projekt s názvem CZ2 Vision, jehož cílem je odpovídat na otázky týkající se budoucnosti České republiky. Více než 160 studentů ze čtyř českých a jedné nizozemské vysoké školy architektury se zabývalo řadou klíčových oblastí, ve kterých by mohlo Česko v budoucnosti čelit nelehkým výzvám. Svou vizi a projekty představují v budově Fakulty architektury ČVUT do 26. června.

Velice unikátní je také způsob, jakým se studenti rozhodli svůj projekt prezentovat. Mladí architekti se totiž částečně pustili i na pole výtvarného umění. V atriu FA ČVUT se rozkládá přes několik pater velká mapa Česka v měřítku 1:20 000, kde studenti své vybrané projekty znázornili pomocí plastik z polystyrenu. U každého z nich je popisek s QR kódem, který návštěvníky odkáže na stránku, kde je projekt podrobněji popsán.

Nápady pro budoucnost jsou rozděleny do celkem deseti oblastí, těmi jsou: ekonomika, bydlení, dopravní infrastruktura, hustota obyvatel, ekologie, zalesnění, národní parky, průmyslová výroba, sociologie a demografie. „Naším cílem bylo především podnítit diskuzi o možných problémech, které nás v budoucnosti čekají a nastínit možné způsoby jejich řešení. Během letošního akademického roku jsme podrobně jednotlivé oblasti analyzovali a na základě našich zjištění nabízíme celou řadu nápadů, které mohou být užitečné všem, kdo se těmito problematikami zabývají, ať už z veřejné funkce, nebo jen jako občan,“ vysvětlil Blesku Šimon Knettig, který na fakultě architektury Winymu Maasovi pomáhá jako vyučující asistent.

O patro vyšší Praha?

S velmi zajímavou myšlenkou přišel například tým, který si položil otázku, jak by vypadala Praha, kdyby byla celá o patro vyšší. Památkáři i někteří Pražané jsou k velkým zásahům do veřejného prostoru velmi citliví a vůči výraznějším úpravám bývají skeptičtí. Šimon Knettig vysvětluje, že jsou tyto obavy často zcela zbytečné a z vizualizací, které dal tým dohromady, je patrné, že by takový zásah při pohledu na Prahu nic zásadního nezměnil. Oproti tomu by kapacita Prahy a zahuštění obyvatel výrazně vzrostla, což by podle něj bylo z urbanistického hlediska skvělé.

Jak by vypadala Praha s jedním patrem navíc?
Autor: FA ČVUT

Do projektu se kromě ČVUT zapojily také ARCHIP, TU Liberec, VUT Brno a nizozemská Technická univerzita Delft. Zahraniční studenti do projektů podle Šimona Knettiga dokážou vnést úplně jiný pohled: „Myslím si, že je to velmi důležité. Když se nad některými problémy zamýšlí lidé, kteří vyrůstali v jejich kontextu, může je to omezovat. Například jsou svázaní předsudky, že něco nejde, nebo naopak něco musí být tak, jak je. Člověk zvenčí se s našimi problémy seznamuje od nuly a často dokáže být mnohem objektivnější“.

Winy Maas projekt na ČVUT inicioval jakožto hostující vyučující, který podobným způsobem vyučuje na své alma mater v Delftu. Kromě toho se ale například jako architekt podílí na jednom z vybraných návrhů pro dostavbu Vítězného náměstí. Spolupráci s českými studenty si velmi pochvaluje. „Myslím, že vzhledem k událostem ve světě se Česko stává čím dál tím významnější zemí v rámci Evropy a myslím, že je důležité na to nahlížet jako na příležitost podchytit včas určité výzvy,“ opdověděl na naši otázku Winy Maas.

Projekt zároveň pomůže vyřešit lokální problémy, přičemž využije zkušenosti z jiných zemí. Jako jednu z oblastí, kde má spolupráce obrovský smysl, uvádí vodohospodářství. Čeští obyvatelé by podle něj měli více usilovat o zadržování vody v krajině a dbát na její čistotu. I v této oblasti studenti přišli s nápady jako například kořenová čistička vodních toků nebo obnovení malých potůčků a říček, které byly za poslední léta navedeny do potrubí.

Video
Video se připravuje ...

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? Videohub

Fotogalerie
11 fotografií