Ve středu ráno čekalo na pražské magistrále v úseku mezi štvanicí a náměstím I.P. Pavlova na řidiče nemilé překvapení. Aktivisté ze skupiny Poslední generace respektive její radikálnější sesterské buňky uspořádali protestní pochod, kterým chtějí docílit snížení maximální povolené rychlosti na 30 km v hodině a to plošně po celém území hlavního města. Podle protestujících má tato rychlost několik výhod jako je méně emisí, méně zápachu a lepší kvalita života ve městě.

Podle informací jde o první část dlouhodobé kampaně. „Dnešní pochod je první ze série protestů, které se v rámci této nové kampaně budou konat v průběhu příštích několika týdnů. Očekáváme postupnou eskalaci,“ uvedla ve zprávě pro novináře mluvčí skupiny Poslední generace Veronika Holcnerová. 

„Pochod se obešel bez problémů, nedošlo k žádným zásadním střetům mezi řidiči a demonstranty a podle našich informací nedošlo ani k nějakému extrémnímu zdržení dopravy,“ uvedl pro Blesk policejní mluvčí Jan Rybanský.

Řidiči ale úplně v klidu nebyli. „Magistrála ve směru do centra komplet stojí, protože na ní jde skupina asi 15 lidí protestujících za omezení rychlosti v Praze na 30 km/h. Z tohohle jsem fakt unavenej člověk,“ napsal na Twitter Venca Jareš.

Stejní aktivisté o sobě dali vědět už loni v březnu. Tehdy si ale na protest sedali přímo na nejvytíženější pražské komunikace, odkud je museli odtáhnout až přivolaní policisté. Jejich počínání odsoudil i tehdejší primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Dnes jsem je vyzval, aby upustili od aktivit, které si berou Pražany za rukojmí. Nebezpečí jejich počínání se už projevilo, když zablokovali průjezd sanitce s pacientem,“ napsal po jedné z akcí na Facebooku. 

Fotogalerie
16 fotografií