„Cílem výstavy je přiblížit laické veřejnosti, studentům a žákům i dalším zástupcům z řad veřejnosti tato díla a dostat je na jedno místo. Málokdo z nás má v životě šanci vidět je všechna. Toto jsou vlastně kopie děl, která fascinují lidstvo mnoho staletí a další staletí ještě budou,“ uvedla producentka výstavy Jana Kaiserová.

Výstava Mistři renesance ukáže v reálných velikostech repliky obrazů starých mistrů, jakými jsou například Stvoření Adama od Michelangela, Mona Lisa a Poslední večeře od da Vinciho, Sixtinská Madona od Raffaela Santiho nebo Zrození Venuše od Sandra Botticelliho.

Zájemci si budou moci prohlédnout i díla, která nejsou v současnosti v žádné galerii na světě veřejnosti přístupné. Mezi ně patří da Vinciho Salvator Mundi zobrazující Ježíše Krista jako Spasitele, který pochází z doby kolem roku 1500. Obraz byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. V žádné galerii se nenacházejí ani obrazy Raffaela Hlava múzy a Hlava mladého apoštola.

Expozice, kterou v Německu a v Rakousku vidělo na půl milionu návštěvníků, bude umístěna v reprezentativních prostorách galerie Mánes. Součástí výstavy budou podle pořadatelů i kulturní a společenská setkání, koncerty, recitály a besedy.

Fotogalerie
7 fotografií